26. 02. 2020.

Najbolji atletičar BiH Amel Tuka: Srebrni u Dohi staje na “ludi kamen”

Na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u atletici u Dohi, najbolji atletičar Bosne i Hercegovine Amel Tuka osvojio je srebrnu medalju. On je sjajnom utrkom u finalu bio drugi  u disciplini na 800 metara i tako osvojio novu medalju za BiH, nakon uspjeha iz 2015. godine, kada je osvojio bronzanu medalju u Pekingu.

– Govorio sam da idem u Dohu spreman. Još u aprilu sam rekao da ću se vratiti u sami vrh, jer mi je tu mjesto i evo me, tu sam gdje mi je stvarno i mjesto. Znam da sam napravio veliku stvar, puno veću nego u Pekingu. U Pekingu ste svi očekivali medalju i imao sam veliki pritisak, a ovaj put je bilo malo drugačije. Bio sam dobar, ali me niko nije svrstavao među kandidate za medalju pa mi je bilo lakše jer nisam osjećao pritisak –  rekao je Tuka.

Foto: Akta.ba/Amel Tuka

Kako kaže otišao je u Dohu rasterećen i mnogo sigurniji nego u Pekingu kada je bio najbrži čovjek na svijetu.

-U trke sam ušao veoma ozbiljno, svakog sam shvatao ozbiljno, nisam dozvolio nijednog momenta da nekog potcijenim pa da mi se desi rano ispadanje – dodao je najbrži Evropljanin svijeta na 800 metara.

“Poslije prve utrke sam se osjećao veoma loše jer je bilo 40 stepeni,pa sam dobio temperaturu i groznicu. Na dan polufinala se nisam osjećao dobro i pomislio sam da ću morati odustati. Zahvaljujem se treneru Ghidiniju i italijanskoj federaciji i njihovim ljekarima koji su me izliječili pa sam mogao trčati polufinale – izjavio je Tuka za Klix.ba.

Nakon što je u kvalifikacijama, a i u samoj utrci na svjetskom prvenstvu briljirao, dobre priče će ga nastaviti pratiti i po povratku u Bosnu i Hercegovinu, gdje mu je priređen spektakularan doček na stadionu u Zenici.

Foto: Akta.ba/Amel Tuka

Koliko je vremena posvetio sportu i pripremama za veliku svjetsku utrku,  ovaj fenomenalni atletičar će se narednih dana pripremati za matičara.

Svoju dugogodišnju vezu sa Zeničankom Aminom Pivić Amel je krunisao zarukama u martu prošle godine, a nakon godinu i pol, tačnije 12. oktobra stat će pred matičara gdje će izgovoriti sudbonosno “da” i ispisati nove uspjehe, ali ovaj put u privatnom životu.

Pripremio: Enes Pašić

Izvor: Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *