28. 05. 2020.

Mističan osmeh Mona Lize: Prošlo je 500 godina od smrti čuvenog Leonarda

Da li ste znali da… Danas se navršava punih pet vekova od kada je preminuo veliki slikar, arhitekta, naučnik i umetnik Leonardo da Vinči. Bez obzira na to da li volite ili ne ovu vrstu umetnosti, retko ko nije čuo za Mona Lizu ili  Đakondu, i jedan od najmističnijih naslikanih portreta na svetu, koji se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.  Godišnje ovu sliku vidi preko osam miliona ljudi iz celog sveta, pokušavajući da shvate šta je Leonardo hteo da kaže ovim portretom, posebno njenim mističnim osmehom.

Leonardo važi za jednog od najvećih umova italijanske renesanse. Rođen je 15. aprila 1452. godine u selu Ankijano, nedaleko od Vinčija. Svoj talenat za slikanje je pokazivao još od ranog detinjstva, te ga je otac poslao kod slikara Andrea del Verokija, gde je učio da slika punih 15 godina. Kod njega je jedno vreme radio kao šegrt, kasnije je postao nezavisan slikar u Firenci.

Foto: Wikipedia

Njegova poznata dela: crtež doline Arna u mastilu 1473. godine; od 1495. do 1497. slikao je čuvenu Tajnu večeru; smatra se da je pomenuti portret Mona Lize slikao tri godine, od 1503. do 1506, i on je jedini sačuvan iz tog vremena.

Da Vinči je živeo u Milanu sve dok ovaj grad nisu napali Francuzi 1499. godine, godinu dana kasnije vratio se u Firencu. Nakon šest godina, ponovo se preselio u Milano, a 1516. godine je zauvek napustio Italiju na poziv francuskog kralja Fransoa I, dobio je titulu kraljevog glavnog slikara, arhitekte i inžinjera.

Foto: Wikipedia

Mnoga njegova dela nisu dovršena. Do danas je sačuvano sedamdeset njegovih slika, ali ni jedna njegova skulptura. Leonardo je 1490. godine počeo da beleži svoje misli i ideje o slikama, arhitekturi, mehanici i ljudskoj anatomiji. Pisao je u zbijenim linijama, napisanim kao odraz u ogledalu kako niko ne bi mogao da pročita. Ove sveske su sadržale mnoge inovativne ideje, uključujući planove za leteću mašinu, bicikl i crtež fetusa u materici, kao i crtež ljudskog skeleta.

Poslednje dane svog života proveo je u kraljevskoj palati, slikao i projektovao. Umro je 2. maja 1519. godine u Francuskoj, u gradu Amboaz u zamku Klo-Lise, u čijoj kapeli je sahranjen.

Izvor: RIC/ Srednjeskole.edukacija.rs

Foto/Cover: Francesko Melzi/Portrait of Leonardo

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *