26. 02. 2020.

Korigovani glasovi, novi poredak učesnika: Gubi li glasanje na Evroviziji kredibilitet?

Pesma Evrovizije u Tel Avivu izgleda da je konačni epilog dobila juče, kada je saopšteno da je došlo do promene rezultata, zbog neregularnosti nakon glasanja Belorusije tokom prve polufinalne večeri. Pobednik je ostao isti (za sada).

Naime, žiri koji je vršio monitoring je uočio da su pojedini članovi beloruskog žirija nakon glasanja u utorak uveče objavili svoje rezultate glasanja, što je u suprotnosti sa propozicijama ovog takmičenja. Samim tim ih je Evropska radiodifuzna unija (EBU) diskvalifikovala.  Kako navode u sopštenju, a prenosi evrovizija.rs, kako bi se dalje obezbedilo glasanje u odnosu 50/50, čelnici EBU su u saradnji sa svojim telekomunikacionim partnerom stvorili „zamenski agregirani rezultat“ izračunat na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim glasačkim zapisom. Na taj način su definisani „glasovi žirija“ u Belorusiji tokom finala.

Foto: Screenshot/eurovision.tv

Šta sada to znači? Prva četiri mesta su ostala nepromenjena, Holandija je i dalje najbolja. Zamislite da je od ovog glasanja zavisilo prvo mesto? Krajnje je vreme da se ispitaju sve propozicije u vezi sa ovim takmičenjem, jer smisao je u tom pogledu počelo da gubi onog trenutka kada smo mogli da čujemo pesme tri meseca ranije. Samim tim se nekako uvek znalo ko će biti pobednik – kladionice itd. Takođe, glasovi se šalju unapred, opravdanje ima puno učesnika. Da ne i bi bilo ovako velikih propusta, nešto se treba menjati.

Na kraju, na 64. Eurosongu u Izraelu, Srbija je zauzela 18. umesto 17. mesta, Severna Makedonija je na sedmom mestu (a bila je osma). Šveđani su napredovali te su sada na petom mestu, kao i Albanija koja je bila na 18, ali sada je na 17. mestu.

Foto/Cover: Youtube/Screenshot

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *