26. 02. 2020.

Eurosong 2019: Severna Makedonija u finalu, Hrvatska ispala, Madona stiže u Tel Aviv

Sinoć je u Tel Avivu održano drugo polufinale Pesme Evrovizije, a predstavnica Severne Makedonije Tamara Todevska sa pesmom „Ponos“ uspela je da se plasira u finale i tako svojoj zemlji donese plasman među najbolje posle šest neuspešnih učešća i prvi put sa novim imenom države. Hrvatski predstavnik Roko Blažević, nije uspeo da prođe u 26 najboljih.

Nakon sinoćnjeg polufinala saznali smo imena preostalih 10 zemalja koje će se nadmetati u velikom finalu u subotu uveče, a to su, pored Severne Makedonije, još Holandija, Albanija, Švedska, Rusija, Azerbejdžan, Danska, Norveška, Švajcarska i Malta. Nevena Božović, srpska predstavnica nastupiće 18. maja pod rednim brojem 23.

Foto: Youtube/Screenshot

Kao i nakon prvog polufinala i ovog puta smo se osvrnuli na kladionice. Dva najveća favorita za pobedu, predstavnici Holandije i Švedske, izborili su plasman u finale, iznenađenje nije ni plasman Rusije, koja je četvrti favorit za pobedu, potom kvalifikacija Azerbejdžana, Švajcarske i Malte takođe se smatra očekivanim rezultatom, ove tri države su 7, 8, odnosno 10. favorit za pobedu, ovim redom. Kladionice su u predviđanju ovog puta bile nešto uspešnije, predvidele su devet od deset finalista, jedina zemlja koju nisu videle u finalu je Albanija.

Foto: Youtube/Screenshot/Albanija

Ukoliko biste pitali fanove ovog takmičenja ili novinare koji Eurosong pomno prate iz godine u godinu, reći će vam da smo sinoć svedočili uzbudljivijem i neizvesnijem šou, jer su se mnogi favoriti, zaslugom žreba, našli u drugom polufinalu. Još jedna stvar koju će vam reći je, da smo slušali kvalitetnije kompozicije i gledali malo manje „morbidnije“ nastupe. Kao i u utorak i sinoć su neki od učesnika pokušali da nas očaraju, pored pesama koje su nam predstavili, svojom „cirkuskom“  tačkom u trajanju od tri minuta prepuna glamura i „sporedne“ umetnosti. Predstavnik Hrvatske je iz samo njemu  (i njegovom timu) poznatih razloga na sebe imao zakačena zlatna krila. Predstavnica Moldavije je za scenski nastup pozvala ukrajinsko-rusku slikarku, grafičarku, animatora Kseniju Simonovu koja crta na pesku, ni to joj nije pomoglo da „pokupi“ dovoljan broj glasova! Leonora, predstavnica Danske, u sklopu scenskog nastupa imala je ogromnu stolicu na kojoj je sedela tokom većeg dela svog nastupa, njen „art“ urodio je plodom.

Foto: Youtube/Screenshot/Rusija

Sa druge strane Holanđanin Dankan Lorens i Austrijanka Penda priredili su nam pravu muzičku umetnost, sveden, mračan nastup, samo oni i njihovi vokali, prava satisfakcija, a svojom pesmom sve nas je razmrdao predstavnik Švajcarske Luka Heni. Pravo uživanje bilo je slušati i Šveđanina Džon Lundvika u pop kompoziciji sa primesama gospela pod nazivom „Kasno je za ljubav“ (doduše u prvim taktovima podseća na Adel i njen čuveni hit “Hello”), emotivnu baladu „Ponos“ Tamare Todevske, vrhunske vokalne sposobnosti albanske predstavnice Jonide Malići. Ono sinoć zaista jeste bio Eurosong drugačiji od onoga na šta smo navikli proteklih godina. Generalni utisak je da smo sinoć gledali svedenije, lepše za oko takmičenje, Eurosong onakav kakav bi bio prihvatljiv i onim ogorčenim kritičarima koji ga ipak gledaju iz godine u godinu i ovakvog, punog šunda i kiča.

Foto: Youtube/Screenshot/Švedska

Eurosong je i svojevrsna promocija LGBT populacije i njihovih prava, iz godine u godinu svedočimo brojnim tačkama u scenskim nastupima, pa i u samoj scenografiji programa što smo videli i u utorak i sinoć kada su se mladići u publici „spontano“ ljubili u prenosu uživo, koje aludiraju na ljubav i toleranciju, na ljudska prava koja su ovoj kategoriji ugrožena. U nekim zemljama Evrope prava LGBT osoba nisu ugrožena, čak su zaštićena zakonima, a Eurosong u široj slici ima upravo tu pozadinu. Zemlje velike petorke, Velika Britanija, Španija, Nemačka, Italija i Francuska, koje se takmiče direktno u finalu plaćaju veliki novac kako bi ova manifestacija živela. Borba za prava LGBT osoba, kako putem Eurosonga tako i na raznorazne druge načine, mora da bude sprovedena u zemljama istočne Evrope, pa uopšte ne čudi da su najveći finansijeri Pesme Evrovizije pomenuti evropski džinovi. Da ne bude greške ili neke zabune nije priča oko LGBT prava glavni razlog finansiranja Eurosonga sa njihove strane, već su oni glavni nosioci celokupnog projekta i zahvaljujući njihovom novcu najveća muzička manifestacija ovog tipa u svetu je i dalje „na nogama“.

Foto: Youtube/Screenshot/Holandija

Svakako je da su tih pet zemalja među finansijski najmoćnijim državama u Evropi (pored Švajcarske, Luksemburga i Skandinavskih zemalja), a upravo tih pet zemalja najviše novca ulaže u samo takmičenje, pa ko bi drugi to radio (ulagao u takmičenje, same ideje i ciljeve takmičenja) nego oni. Izrael je jedna od retkih zemalja na prostorima van zapadne Evrope koja prihvata sva prava LGBT osoba, a Tel Aviv je poznat po slobodi koju nudi svim posetiocima LGBT populacije, Češka je isto „otvorenija“, a pravi izazov jesu Belorusija i Rusija koje „popuštaju“ jer ne cenzurišu program u toku trajanja Pesme Evrovizije.

Veliko finale takmičenja za Pesmu Evrovizije je u subotu od 21 sat. Organizatori ovogodišnjeg takmičenja zvanično su potvrdili dolazak Madone koja će u revijalnom delu programa zabavljati publiku.

Foto/Cover: Youtube/Screenshot 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *