26. 02. 2020.

Eurosong 2019: Dogodine u Holandiji, kraljica popa poručila “probudite se”

Holanđanin Dankan Lorens je očekivano pobedio sinoć u Tel Avivu na finalnoj večeri Pesme Evrovizije, Severna Makedonija Srbiji nije dala ni jedan glas – neočekivano, predstavnici Islanda su razmotali šalove sa oznakama Palestine – skandalozno?, kraljica popa Madona je odradila nastup od milion dolara – na leđima jednog para njenih plesača bile su zalepljene zastave Izraela i Palestine i poruka „Wake up“ – očekivano. Švedska je zauzela šesto mesto – pa je l’ moguće! Srbija na 17. mestu – dobro je.

Ono što je očigledno je da ni ovaj Eurosong neće doneti mir u svetu, jer ne treba ova manifestacija da bi do toga došlo, treba da se probude oni koji spavaju, a u tom snu veoma dobro znaju šta rade.

Ipak, ova Pesma Evrovizije zaslužna je za dvonedeljni mir između Izraela i Palestine, ja više i ne mogu da izbrojim koje je to primirje po redu, ali večni mir teško da će doneti, mada su poruke sa ove manifestacije jasne, svake godine, mir, ljubav, tolerancija.

Foto: Youtube/Screenshot/Madona

Hm, tolerancija, zanimljivo, mir i ljubav, a pojedine države neće da učestvuju ili ih zabrane ako nešto politički neštima, tipa Ukrajinu ove godine. Naime, od pobednice ukrajinskog takmičenja za Pesmu Evrovizije Hane Korsun, poznate pod umetničkim imenom kao Maruv, zatraženo je da potpiše ugovor da neće nastupati u susednoj Rusiji, a ona je to odbila. I ja se po ko zna koji put iznenadim kakve veze ima muzika sa politčkim odlukama i uslovljavanjima (želim da mislim da nema). Ukrajina je specifična i po tome, što je njihova predstavnica Jamala pobedila pre tri godine sa kontorverznom pesmom „1944“ koja govori o proterivanju  Tatara sa Krima u Sibir nakon Drugog svetskog rata. Rusi su naravno odmah skočili, nastala je tu velika ujdurma, još kada su Ukrajinici pmenuli da bi organizacija ove priredbe bila eventualno na Krimu, samo što nije izbio novi sukob! Politika ima opasne veze sa Eurosongom, jer je veoma domišljato ubaciti pesmu koja će da pošalje jaku politčku poruku. Pročitao sam u jednoj analizi, zamislite šta bi bilo da Srbija aplicira sa pesmom koja govori o Kosovu kao srcu Srbije? Da li bi prošla? Ako je mogla Ukrajina tada, zašto ne bi mogla Srbija sada ili nekada sa tim?

Foto: Youtube/Screenshot/Mahmud

Sve u svemu, politika je na velika vrata ušla na Eurosong i to nije od juče. Sećam se onomad kada je pobedila SFR Jugoslavija te davne 1989. godine. Drama je nastala oko toga ko će biti grad domaćin! Da li Beograd ili Zagreb. Opet uka, buka, dreka, a par godina posle i raspad SFRJ na veoma netolerantan, krvav način.

I sad se pitam, kako da nas pesma poveže, i kako da se političke poruke koje asociraju na sukobe i podrivaju njihovo dalje rasplamsavanje izbace sa jednog ovako velikog takmičenja? Možda bi mogli da uvedu u propozicijama da se pesme koje aludiraju na neke događaje iz mračne istorije čovečanstva  jednostavno ne uzimaju u razamtranje za takmičenje. Da li bi to bilo onda pravedno? Pa ne bi, jer treba podsećati i na prošlost, ako se ne reše problemi iz prošlosti, kako onda u tu svetlu i mirnu budućnost.

Foto: Youtube/Screenshot/Tamara Todevska

Što se mene lično tiče ja bih uveo da se peva samo o ljubavi, dobru koje je pobedilo zlo i nekim smešnim dogodovštinama iz života (tipa „pito deda babu da odu u sobu i prave galamu, dok je ona sekla salamu…“). Sinoć je prošlogodišnja pobednica otpevala neku pesmu Nana Banana, nisam slušao tekst, ali eto, naslov je šaljiv.

Osim što se na Eurosongu upućuju poruke moćnim  ljudima sveta koji uređuju političke odnose, Eurosong  pre svega slavi ljubav. Ispravite me kao grešim, po prvi put sam u live prenosu video kako se ljube dva muškarca, lično mi to uopšte ne smeta, jer sam od onih koji nemaju problem sa zaljubljenim ljudima. S obzirom na to da je Eurosong manifestacija koja ruši sve barijere, može se reći da na neki način i jeste promo LGBT za sva ona zatvorena društva – da vide da kada se dva tipa poljube ne desi se ništa strašno, u odnosu na to kada se ispali neka raketa! Osuda poljubaca istopolnih osoba je naravno bilo na društvenim mrežama ovde kod nas, jer pojedini ljudi nikako da shvate da ljubav ne zna za granice, a pre toga da nauče da nije lepo osuđivati bilo koga samo zato što ima drugačije mišljenje i način života. Veća polemika se vodila zbog tog ljubakanja, nego zbog toga što se raketiraju Izrael i Palestina, to izgleda toliko ne boli!

Foto: Youtube/Screenshot/Nevena Božović

Načeo sam ovde par dobrih tema koje ne mogu da rešim sam. Ali mogu da ukažem na nešto što ne valja ili na ono što valja. Evrovizija kao takva svakako da treba da postoji. Songovima koji na bilo koji način podrevaju mržnju, koja je lepo upakovana, ne bi tu trebalo da bude mesto. Politici bi generlano  trebalo da se zna gde je mesto, ali to je nemoguće, jer ceo svet je satkan od politčke moći i toga čija će biti veća ta moć. Madona i uticajni umetnici poput nje, treba da dođu i da im kažu da se probude.

Foto: Youtube/Screenshot

Pre svega toga, možda bi bilo poželjno organizovati takmičenje u nekoj državi koja ne sklapa primirja u toku manifestacije, da bi dan ranije ili kasnije ispaljivala rakete nedaleko od mesta održavanja Eurosonga, a za vreme primirja se promovišu koncepti mira, ljubavi i tolerancije. Licemerno je.

Foto/Cover: Youtube/Screenshot

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *