26. 02. 2020.

Beovizija 2019: Nevena krunisana, Tel Aviv čeka kraljicu!

Nevena Božović pobednica je Beovizije 2019. i predstavljaće Srbiju na Pesmi Evrovizije u Tel Avivu. Glasovima publike i stručnog žirija, u odnosu glasova 50 na prema 50 odsto, odlučeno je da pesma „Kruna“ bude srpski predstavnik na Pesmi Evrovizije u Izraelu. Tel Aviv ugostiće predstavnike 41 zemlje u maju ove godine, ovo će biti 64. Izdanje Pesme Evrovizije, a treći put da se takmičenje održava u Izraelu. Slogan ovogodišnjeg takmičenja je „Usudi se da sanjaš“.

Može se reći da je ova Beovizija opravdala sva očekivanja. Prošle godine na Beoviziji nije bilo neizvesnosti i od samog starta festivala prognozirao se trijumf Balkanike sa njihovom numerom ”Nova deca”, što se posle ispostavilo tačnim. Ovogodišnja Beovizija donela nam je više neizvesnosti, u trci za pobedu izdvojilo se nekoliko imena pa do samog kraja glasanja nije mogao da se nasluti pobednik, a i pre samog takmičenja pominjala su se ona najzvučnija imena, pričalo se o Saški Janx kao potencijalnom pobedniku, koja je prošle godine bila vicešampion Beovizije sa pesmom ”Pesma za tebe” , a ukupno ovo joj je bio treći pokušaj do sada da se domogne evrovizijske scene, uz raniji nastup iz 2013. kao i danas i te 2013. takmičenje zavrašava na trećem mestu. Potom, spominjala se Nevena Božović kao potencijalni pobednik najviše zbog ranijih evrovizijskih iskustava, ali možda i najveći favorit pre samog takmičenja, bio je Dženan Lončarević koji je zasigurno bio najzvučnije ime ovogodišnje Beovizije.

Foto: Screenshot/RTS

No, bilo kako bilo, Beovizija je festival koji kao i Pesma Evrovizije treba da spaja različitosti. Ono što ohrabruje, s obzirom da festival Beovizija nije postojao od 2009. pa sve do prošle godine, jeste činjenica da smo ove godine svedočili različitosti muzičkih žanrova, pa smo tako slušali pored standardnog pop zvuka i klasičnih evrovizijskih balada, malo roka, repa, ali i narodnjaka. Dobra je stvar što ne samo da su ”predstavnici” narodnog zvuka prošli selekcionu komisiju, već i što su dogurali do samog finala. Super je stvar za sam festival i njegovu popularnost što su i Dženan Lončarević i Ivan Kurtić uspeli da zabeleže svoje nastupa u finalu, isto važi i za Natašu Guberinić i Unu Senić, radio voditeljke, koje su sa malo repa začinile ovogodišnju Beoviziju, što se publici očigledno svidelo jer su pokupile maksimalnih 12 poena od telefonskog glasanja. Dakle, zaključak je da je svakom muzičaru neovisno o žanru koji predstavlja ovde svakako mesto, kako zbog lične promocije, promocije pesme tako i zbog bogatog iskustva koje donosi Beovizija, a kasnije i sama Pesma Evrovizije.

Foto: Screenshot/ RTS

Naš izbor za Pesmu Evrovizije su u prošlosti pratili razni skandali dok su Srbija i Crna Gora živele u državnoj zajednici, 2005. i 2006. pre svega, kada su članovi crnogorskog žirija dve godine zaredom odbijali da glasaju objektivno odnosno da daju visoke ocene srpskim takmičarima na festivalu koji se tada zvao Evropesma/Evropjesma. Bojkot crnogorskog žirija prema kompozicijama muzičara iz Srbije je bio očigledan, a na taj način muzičarima iz Crne Gore pomoglo bi se da ostvare trijumf na festivalu i predstavljaju državnu zajednicu Srbije i Crne Gore na Pesmi Evrovizije tih godina. Festival je 2005. godine održan uz mnogo kritika, Srbiju i Crnu Goru na Pesmi Evrovizije u Kijevu predstavljala je crnogorska grupa No Name sa pesmom „Zauvijek Moja“ i ostvarila sasvim solidno sedmo mesto. Godinu dana kasnije posle još jednog sramnog glasanja crnogorskog žirija pobedu na festivalu Evropesma/Evropjesma opet odnosi crnogorska grupa No Name, ali ovog puta reakcija iz javnog servisa Srbije nije izostala. Aleksandar Tijanić, tadašnji direktor RTS-a, odlučio je da Srbija i Crna Gora, posle još jednog skandaloznog glasanja crnogorskog žirija, ne pošalje svog predstavnika u Atinu.

Foto: Tel Aviv, Pixabay.com/greissdesign

U nadi da nas skandali više neće pratiti, redakcija Regionalnog Informativnog Centra želi Radio Televiziji Srbije još mnogo uspešnih Beovizija, a Neveni Božović svu sreću i što bolji plasman u Izraelu!

Ko je Nevena Božović?

Nevena Božović postala je poznata javnosti učešćem u talent šou programu „Prvi Glas Srbije“ gde osvaja drugo mesto. Predstavljala je Srbiju na Dečijoj Pesmi Evrovizije 2007. godine gde osvaja treće mesto sa pesmom „Piši mi”, a nakon učešća u Prvom Glasu Srbije predstavlja Srbiju na Pesmi Evrovizije u Malmeu 2013. godine zajedno sa Sarom Jovanović i Mirnom Radulović u sklopu grupe Moje 3.

Foto/Cover/Screenshot/RTS

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *