28. 05. 2020.

Akcija udruženja “Protok 21”: Trka za čist vazduh

Udruženje građana “Protok 21” iz Smedereva pokrenulo je jednu značajnu inicijativu, da se u školske programe  uvrsti neki oblik edukacije o zagađenosti vazduha (aero-zagađenju). Tim povodom oni su kontaktirali osnovne i srednje škole u Smederevu, kako bi ovu ideju sproveli u delo.

– Prethodnog meseca kontaktirali smo sve osnovne i srednje škole u Smederevu, ukupno njih 20, da u svoj godišnji plan rada uključe naš ekološki kviz ‘Dani čistog vazduha’. Pre kviza, tokom nekoliko nedelja, u školama će se organizovati radionice o aero-zagađenju za decu od šestog razreda, pa do završnih razreda srednje škole – najavljuje Nataša Rašković iz organizacije „Protok 21“.

Ona kaže da će se deca na radionicama upoznati sa osnovnim informacijama o zagađenju vazduha kako bi razumela ozbiljnost stanja koje je iz godine u godinu sve lošije. Nakon završenih radionica, učenici svih škola formiraće ekipe koje će znanja odmeriti na gradskom kvizu.

Foto: MRCN

 – Deca treba da u tom uzrastu shvate problem, i da preko njih informacija stigne i u njihove kuće. Škola koja bude pobedila u kvizu dobiće ekološku nagradu – sadnice za svoje školsko dvorište ili kante za smeće od reciklažnog materijala“, kaže Rašković i dodaje da se situacija ne može rešiti jednokratno ni brzo, pa je zato njihov uticaj na društvenu zajednicu i te kako bitan.

U Smederevu se za kraj septembra planira i Trka za čist vazduh.

– Već smo stupili u kontakt sa svim klubovima, sportskim udruženjima i sportskim radnicima koji bi mogli da se uključe u organizaciju ove trke. Želja nam je da i na ovaj način animiramo naše sugrađane, a Smederevo već duže vreme nema nijednu atletsku trku, pa mislimo da je ovo dobar način da aktiviramo sugrađane i pokrenemo ih na razmišljanje. I zaista, ima smisla trčati septembra ili oktobra, dok ne krene grejna sezona, dok je vazduh još iole čist.

Foto: MRCN

„Protok 21“ planira da organizuje još jedan „Dućan svežeg vazduha“ najesen, kada se u Smederevu održava gradski vašar. To je, po rečima Nataše Rašković, dobra prilika da mnogo ljudi vidi i čuje za ideju „Crvenih bedževa“ i kući ponese teglu svežeg vazduha za zimu, kada se očekuje visok stepen zagađenosti vazduha jer je upravo Smederevo prethodne zime bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

„Crveni bedževi“ jedna je od akcija smederevskog „Protoka 21“, koji se zalaže za održivi razvoj u širem smislu, počev od ekologije, preko socijalne i ekonomske, do društvene održivosti.

Izvor: MRC Niš

Foto: MRCN

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *