23. 02. 2020.

53. Bitef: Suštinsko je pitanje da li umetnik može da spasi svet

Bitef je jedan od onih pozorišnih festivala koji iz godine u godinu pomera granice i ukazuje, opominje, šokira, na probleme i pitanja koja muče društvo u datom trenutku, odnosno vremenu u kome živimo.  Ovogodišnji 53. Bitef biće održan od 17. do 26. septembra u Beogradu pod sloganom “Počnimo ljubav iz početka”, jer je došlo krajnje vreme da počnemo istinski da se volimo, umesto da stvaramo sukobe među nama.

Ivan Medenica, umetnički direktor festivala, na drugoj konferenciji za novinare održanoj 29. avgusta u Beogradu, rekao je da je pored glavnog programa, ove godine veoma bitan i prateći program, kao i prostor gde će biti održan 53. Bitef:

– Lično mi je veoma drago što će drugi deo programa biti održan u alternativnom prostoru, u Luci Beograd. U tri hangara biće odigrane četiri predstave glavnog programa u period od 22. do 26. septembra – rekao je Medenica i poručio publici da se obuče i obuje komotno, i da uživa u predstavama i druženju.

Foto: RIC

Medenica je istakao da kompanije koje šalju predstave zahtevaju alternativne prostore, takozvane Black box, i da su u svetu ovi prostori nešto uobičajeno, iz dramaturškog i koncepcijskog razloga:

– Imaćemo i cirkusku šatru, gde ćemo se družiti za vreme festivala. Na kraju festivala biće održan i koncert iznenađenja, ali neću vam sada otkriti o kome se radi. Nadam se da će predstave, posebno poslednje tri (“O mesu i betonu”, Brazil, “Ali: Strah jede dušu”, Slovenija i “Retke ptice”, Francuska, prim.aut.) ukazati na ono što se dešava u svetu. One nude mogućnost rešenja, za uspostavljanje novih humanih odnosa  – rekao je umetnički direktor 53. Bitefa.

Foto: Bitef

Najavljena kao interaktivni spektal, predstava – performans “Nemoralne priče – 1. Deo: Kuća majka, autroke Fije Menar i Šan Lik – Božola, upravo nudi tu mogućnost da se na neki način vidi koliko smo mi kao publika, ali i ljudi, spremni da odbranimo ono što smo stvorili. Na konferenciji za medije, Fia Menar, ujedno rediteljka i izvođačica predstve, rekla je da je ova predstava akt sa mnogo napora i puno znoja, skoro bez reči, ali sa puno simbolike:

Suštinsko je pitanje da li umetnik može da spasi svet. Svi smo mi osetljivi, volela bih i da su naši, svetski lideri osetljivi. Izgradili smo svet sa puno znoja i muka, bilo je i radosnih trenutaka, ali sa velikim strahom gledamo katastrofu koja nam se dešava . Ja ovom predstavom želim da pokažem kako gledamo katastrofu, a ne činimo ništa da je sprečimo. Ostajemo razočarani, mada posle razočarenja uvek dolazi ljubav – objasnila je francuska umetnica.

Publika će moći, ko ima hrabrosti i ko želi, da učestvuje u ovoj predstavi i da proba da spasi ono što će Menar stvoriti.

Foto: BITEF 2019/Promo

Kako je najavljeno, prateći program ovogodišnjeg 53. Bitefa biće veoma bogat. Tradicionalna “Bitefpolifonija” ove godine slavi 20 rođendan. Sastoji se iz predstava, programa, performansa, radionica… Interakcija izvođača i publike primarni je cilj ove ovogodišnje Bitefpolifonije, a slogan glasi “Od prvog zagrljaja”.

Posetioci će moći da se sretnu i sa autorima u periodu dok traje festival, biće tu i CirkoBalkana, koji je prava atrakcija. Naime od 20. do 28. septembra u cirkuskom šatoru u Luci Beograd, biće predstavljeni različiti kreativni procesi u kome se stvaraju cirkuske predstave. Anne Lorraine Vigouroux, kulturni ataše, iz  Francuskog instituta u Srbiji, istakla je značaj ovog programa i rekla da je ovaj projekat poznatiji u nekim zemljama regiona i Evrope i pravi je ambasador umetnosti, te da bi mu trebalo dati više na značaju u Srbiji. Na festivalu u cirkuskoj šatri tokom devet dana, biće prikazano sedam predstava, tri masterklasa za usavršavanje, i biće održana prezentacija zajedničkog rezidencijalnog programa mladih umetnika iz regiona i Francuske.

Foto: Bitef

Od pratećih programa na ovogodišnjem Bitefu predstaviće se i: Filozofski teatar, Bitef biblioteka, B Matine – No borders orchestra, Filozofski teatar, Borka na Bitefu, After ten… Kompletan sadržaj možete pogledati na ovom linku.

Pred nama je još jedan Bitef koji će prema svemu sudeći pomeriti granice, postaviti pitanja, dati neke odgovore, navesti na razmišljanje, možda i na akciju. Uključite se i vi, jer svi zajedno možemo da promenimo svet, i da počnemo ljubav iz početka.

2 komentara

    1. Poštovana Radmila, kompletne informacije pogledajte na ovom linku https://www.regionalniinformativnicentar.com/predstave-53-bitefa-od-danas-u-luci-beograd-bitef-grad-otvorio-svoje-kapije/, o načinu kako da stignete do hangara. U međuvremenu smo od organizatora dobili informaciju da će u Luci Beograd biti priličan broj volontera Bitefa, i oni će Vam dati informaciju u kom se tačno hangaru igra predstava, samo dođite pola sata ranije. Srdačan pozdrav. RIC

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *