02. 07. 2020.

Zlatni momci: Otišli iz Srbije, žive u Kanadi i osvojili su zlatne medalje u vaterpolu

Na ovogodišnjem nacionalnom prvenstvu Kanade u vaterpolu 2019 19U Conference Championships, prvo mesto i zlatne medalje osvojili su Golden Titans A, u čijem timu se nalaze i igrači iz Srbije, koji žive u Kanadi. Nacionalno prvenstvo igralo se u Otavi od 3. do 5. maja, u Sportskom kompleksu Nepean.

U ovom timu bila su petorica dečaka iz Toronta kluba Golden Jets: Luka Pejanović, Petar Kovačević, Maksim Čuturilo, Naum Dimitrijević i Bora Kaya, pod rukovodstvom trenera Predraga Pejanovića. Dečake vatrepoliste iz Otave predvodio je trener Andras Szeri: Bogdan Đerković, Viktor Stojanović, Filip Lukić, Nikola Čugalj, Avto Mikadze, Diego Gonzales, Spance Thomson, Leonardo Velazquez, Milashi Leclerhi.

Foto: Golden Titans A/Privatna arhvia

Ovaj veliki uspeh je izazvao još veću radost jer šampionat je trajao dugo i ukupno je učestvovao 21 tim iz istočnog dela Kanade. Poslednju i odlučujuću utakmicu dečaci su igrali sa timom Maverick. U nadmetanju za prvo mesto od početka utakmice bili su i prednosti. U poslednjoj četvrti gol Luke Pejanović doneo je rezultat 10 -7 i osigurao im zlato na turniru. Pobedom na ovom šampionatu plasirali su se za Kalgari i mesto u nacionalnom finalu, krajem maja.

Vaterpolo klubovi u kojima deca započinju treninge u ranom uzrastu, smanjuju se kako se obaveze u školi i pubertetska interesovanja menjaju. Te tako samo oni kojima voda u ušima, crvene beonjače i hlor na koži i u kosi postane znak prepoznavanja, ostaju do kraja srednjoškolskih dana. Kanada čiji je nacionalni sport hokej, nema mnogo interesovanja za subvencije ovog našeg sporta, pa su klubovi prinuđeni da svoje igrače prijavljuju pojedinačno u nacionalne lige i registruju ih u udruženim timovima.

Foto: Privatna arhiva

U razgovoru sa trenerom Predragom Pejanovićem koji je glavni trener u klubu Golden Jats od 2010. godine, saznajem da je zadovoljan ovogodišnjim šampionatom, odličnom igrom i druženjem ekipa. Kako i sam kaže njegova velika i dugogodišnja ljubav prema vaterpolu prenesena je i na sina. Kao trener svih uzrasta, u obuci vaterpolista ističe da je važan dugoročan program sportskog razvoja dece.

“Zato je pored strategije igre koju usavršavamo, bitno u svakom uzrastu izvući najbolje iz svakog igrača, podsticati ih i radovati se pobedama. Klub Golden Jats ovog leta organizuje besplatnu obuku plivanja i vaterpola mlađeg uzrasta, pa su dobrodošli svi zainteresovani.” Kontakt adresa ppejanovic@hotmail.com

Foto: Privatna arhiva

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *