24. 05. 2020.

Zimske čarolije na Balkanu: Planine zbog kojih volimo zimu

Kao što svi leti najradije odlaze na more, tako su planine najomiljenije destinacije tokom zime. Mnogo snega i modernih ski centara privlači sve one koji su željni zimskih sportova, ali i čistog vazduha. I šetnje po beskrajnoj belini kao i vruć čaj u udobnim hotelima ili planinskim kućama nude poseban ugođaj i pružaju ispunjenje očekivanja svakoga od nas.

Brdoviti Balkan je sav prekriven planinama, a evo nekoliko predloga gde možete provesti najlepše zimske dane u ovom delu sveta.

BJELASICA

Legenda kaže da se Bogu pocepala vreća kada je nad Crnom Gorom delio prirodne lepote, pa su sve planine poispadale i pale na njeno tlo, a ne zna se koja je lepša i krševitija. Među njima, u srcu surih kanjona i vrhova, smestila se Bjelasica. Stešnjena Limom, Tarom, Ljuboviđom i Lepenicom. Izdignuta nad Kolašinom, kao da nad njim bdi i očekuje putnike namernike.

Leti je Bjelasica presvučena baršunastom zelenom travom i tamom gustih šuma, ispresecana potocima koji se, nabujali od otopljenih snegova, slivaju u Biogradsko jezero. A zimi, kada je celu prekriju veliki snegovi, postaje mesto na kome sve vrvi od skijaša. Bilo da se nalazite na Jezerinama, ski centru Bjelasice, u kome žičare i ski liftovi prevoze skijaše do staza visokih i preko 1500 metara ili da samo uživate u pogledu sa Ključa ili Ćupova na Sinjajevinu i Komove, spajanje sa prirodom ostavlja nezaboravan utisak.

Foto: Jahorina/Youtube/Screenshot

JAHORINA

Na istoku Bosne i Hercegovine, nalazi se Jahorina: Njene guste trave leti su tako zelene da samo one mogu da se uporede sa lepotom reke Drine, koja teče u njenom podnožju. Planina je dobila ime po retkoj vrsti grčkog javora, kojih ima samo sa jedne njene strane i umeju da budu toliko veliki da su prava prirodna atrakcija.

Kada obilan sneg, visok i do tri metra, padne u oktobru, ne topi se sve do maja. Tada se na Jahorinu slije more turista i skijaša koji po stazama na blagim padinama Rajske doline ispune ovaj, jedan od najlepših i najpoznatijih ski centara u ovom kraju sveta.

PLANICA

I Slovenija je zemlja visokih planina, alpskih venaca izuzetne lepote, na čijim vrhovima sneg ne nestaje ni tokom leta. Među svima njima se kao posebna destinacija izdvaja Planica, dolina u blizini čuvenog skijališta Kranjske Gore.

Čuvena je još od tridesetih godina prošlog veka, kada je na njoj, prema nacrtima inženjera Stanka Bloudeka i Ive Rožmana, podignuta prva ski skakaonica. Bilo je potrebno samo mesec dana da Norvežanin Igor Rud postigne svetski rekord preskočivši 92 metra, a dve godine kasnije, 1936, Austrijanac Sep Bradl postaje prvi čovek koji je uspeo da preskoči 100 metara daljine.

Od tada je prošlo mnogo zima i napadalo i otopilo se mnogo snegova, gradile su se nove skakonice i Planica je padala u drugi plan. Pa ipak, danas je moderan zimski centar i jedina na svetu u kojoj se nalazi čak 8 skakaonica na jednom mestu, od kojih je jedna letaonica, jer se na njoj skače i preko 240 metara. Da njen sjaj ne bledi, dokaz je to što se svake godine na “velikanki” održava takmičenje u skokovima za Svetski kup.

Foto: Popova Šapka/Youtube/Screenshot

POPOVA ŠAPKA

Jedna od najpopularnijih skijaških destinacija u staroj Jugoslaviji, i danas krasi padine Šar-planine u severozapadnom delu Makedonije. Leti omiljena zbog mnogobrojnih sunčanih dana i prelepe prirode koja svojom svežinom vraća zdravlje i donosi relaksaciju, zimi je pravi mali skijaški raj.

Veliki snegovi koji od novembra do maja umeju da zaogrnu ovu gorostasnu lepoticu čine da zimske čarolije traju. Ski liftovi i žičare nose ljubitelje skijanja do vrhova visokih i preko 2500 metara, sa kojih se pruža fantastičan pogled na lepote Šare. A da je sport i dalje najvažniji segment ove destinacije, dokaz je i Šarplaninski kup, koji se održava svake godine.

SLJEME

Hrvatska je zemlja sa većim brojem visokih planina, ali se najveći broj njih nalazi blizu mora, pa im topao mediteranski vazduh topi snegove. Zahvaljujući tome, neke niže su izborile epitet zimskih centara. Upravo to pogoduje Zagrepčanima, koji u svom, moglo bi se reći predgrađu, imaju pravi skijaški centar.

Sljeme, najviši vrh planine Medvednice, preko cele zime najomiljenije je mesto skijaša i snoubordera. Za svakoga se tu nađe ponešto, pa vučnice i žičare i po danu i po večeri neumorno nose ljubitelje zimskih sportova do vrhova staza, a kad zafali snega, tu su snežni topovi. Lepote Sljemena prepoznali su i sportisti van granica Hrvatske, pa se na njemu već skoro deceniju i po održava Svetski skijaški kup i čuvena trka Snežne kraljice.

Foto: Kopaonik/Youtube/Screenshot

TORNIK

Najpoznatiji skijaški centar u Srbiji je Kopaonik, ali po lepoti i zimskim uslovima ni Zlatibor ne zaostaje za njim. Tornik, sa 1496 metara visine, najviši pravi je dokaz za to.

Udaljen desetak kilometara od turističkog centra planine Kraljevih voda, put do Tornika sav je idiličan, prepun prostranih proplanaka, livada zlatne boje šarenih od cveća koje raste i uz put, ispresecanih planinskim potocima i omeđenih borovima. Ponekad ovaj najviši vrh Zlatibora ume da bude pod maglom, ali je najčešće obasjan suncem. Kad žičare u tišini odmaraju čekajući novu skijašku sezonu, a naokolo mir narušava samo zujanje pčela i vetar koji šušti kroz grane borova, jela i smrča i povija visoku travu.

Zimi je pun graje od skijaša koji čekaju na red za žičaru i ski liftove da bi niz četiri staze uživali u spustu i brzini.

A na vrhu – Srbija pod nogama, pogled puca na sve strane – u daljini su na horizontu plavi obrisi planinskih venaca Durmitora, Jahorine i Tare, modra fleka Ribničkog jezera, visoke snežne kupe Čigote i Murtenice i rasuta zlatiborska sela. Priroda pod modrim nebom diše kroz svu svoju lepotu.

Posle svega nabrojanog, ne preostaje ništa drugo nego da izaberete i zaronite u lepote zime. A kažu, biće i snega.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *