28. 05. 2020.

Zemlja tajni i misterija: 11 zanimljivih mesta i činjenica o Srbiji

Srbija je zemlja tajni i misterija koje često intrigiraju strance. Ipak njihovo mišljenje, dok ne dođu u ovu zemlju na zapadnom Balkanu, je podeljeno i najčešće zvuči ovako: od “jedva čekam da dođem”, do “tamo žive divljaci”. Predrasude i stereotipi su jedno, a realnost je drugo. Svako ko je posetio Srbiju otišao je sa jako dobrim utiscima, pre svega o građanima koji u njoj žive, a potom i o turističkoj pundi veoma bogatog sadržaja.

Kanadski sajt The Culture Trip, napravio je spisak od 11 najzanimljivijih mesta i činjenica o Srbiji, te ako dolazite, saznajte pre puta šta možete da očekujete. A mi vam garantujemo odličan provod i srdačne i ljubazne ljude.

Vampiri su poreklom iz Srbije

Vampiri su očigledno mitske zveri, ali sama reč potiče od srpskog jezika. Kada su Austrijanci preuzeli današnju Vojvodinu u 18. veku, postali su svesni svojevrsne tradicije među lokalnim stanovništvom. Srbi na severu su imali tendenciju da ekshumiraju tela mrtvih da bi ih ponovo ubili, smatrajući leševe za “vampire”.

Ime je ostalo, i to je jedna od retkih međunarodnih reči srpskog porekla.

Reč “vampir” potiče iz velikogradištanske opštine Kisiljevo, a “vampirska legenda” je istinita priča o Petru Blagojeviću, umrlom 1725. godine. To je prvo pominjanje vampirizma u Evropi i uticalo je na kreiranje „vampirske manije“. Ipak, najpoznatiji srpski vampir je, svakako, Sava Savanović, lik iz pripovetke „Posle dvadeset godina“, Milovana Glišića, po kojoj je snimlјen horor “Leptirica“

Foto: Youtube/Screenshot/Leptirica

Kelti su bili ovde pre Slovena

Srbija je jedna od najvećih slovenskih nacija na planeti, ali nije uvek bila takva. Sloveni su došli u ovo područje u 6. i 7. veku, i od tada su ostali na Balkanu. Vekovima pre nego njih na prostoru Panonije, Mezije i današnje Srbije tu je živelo keltsko pleme Skordisci. Potpuno su uništeni 15. p.ne od strane Tiberija kada padaju pod rimsku vlast i postaju rimski plaćenici.

Kelti se smatraju osnivačima naselja iz kojih su se kasnije razvila dva najveća grada današnje Srbije – Beograd i Novi Sad, u antičko doba poznati kao Singidunum i Kuzum, ova informacija svaki put iznenadi strance koji dođu u našu zemlju.

Srbija na prvom mestu u svetu po proizvodnji malina

Ukusne maline nisu baš prva stvar koja vam pada na pamet kada pomislite na Srbiju. Male crvene bobice možda čak nisu ni prvo voće koje povezujete sa srpskom nacijom. Međutim, Srbija je jedan od najvećih svetskih izvoznika malina, ona izvozi oko četvrtine ukupnog svetskog izvoza. Međutim, ovaj broj se smanjuje, tako da će se to promeniti. Ako se mučite da izaberete ukus rakije, probajte bezobraznu malinovaču, savetuje The Culture trip.

Postoje piramide u Srbiji

Priroda Srbije krije mnogo tajni i nerazrešenih misterija. Jedna od njih je planina Rtanj i njena 500.000 godina stara piramida. Naime, moćna planina Rtanj se sužava u savršenu tačku na svom vrhuncu, dokazujući jednom za svagda da ne morate žrtvovati hilјade života da biste stvorili piramidu.Zbog njenog piramidalnog oblika, za ovu mističnu planinu se veruje da je drevna piramida u kojoj se nalazi matični brod ostavljen od strane vanzemaljaca.

Foto: Screenshot/Rtanj/Piramida

U upotrebi su dva pisma

Postoji mnogo zemalјa širom sveta koje koriste višestruke alfabete, ali srpski jezik je jedini evropski jezik koji je primer sinhrone digrafije. Srpska ćirilica i srpska latinica su u upotrebi u Srbiji i ostalim zemlјama u okruženju naselјenim srpskim stanovništvom praktično potpuno podjednako, što znači da oba pisma jednako dobro poznaju i upotreblјavaju svi govornici ovog jezika. Gotovo svi pismeni Srbi sposobni su da pišu i čitaju na oba pisma, do te mere da često ni ne primećuju kojim se od ova dva sistema služe.

Svi rimski carevi rođeni su na teritoriji današnje Srbije

Na teritoriji današnje Srbije je rođeno ukupno 17 rimskih imperatora. I danas se oseća uticaj i kulturno-istorijska vrednost zaostavštine Rimljana na ovom prostoru. Gornja Mezija je bila rimska pokrajina, a nalazila se na teritoriji današnje Srbije. Ovo je podatak o Srbiji koji je svima zanimljiv.

Oko 18 rimskih careva rođeno je na srpskoj zemlјi, što Srbiju stavlјa na drugo mesto odmah iza Italije. Trajan Decius je bio prvi, rođen 201 n.e. u današnjem Martincima (Vojvodina). Konstantin Veliki je nesumnjivo najpoznatiji. Ovaj Nišlija po rođenju je bio rimski car koji je podigao hrišćanstvo na stepen državne religije.

Konstantinopolј je dobio ime po Nišliji

Nastavlјajući na prethodni pasus, Konstantinopolј je nekada bio jedan od najvažnijih gradova na celoj planeti. Sada ga poznajemo kao Istanbul, ali prethodno ime duguje pomenutom Svetom caru Konstantinu velikom, čoveku koji je ovaj grad pretvorio u prestonicu čitavog Romejskog Carstva. Ime je palo u zaborav sredinom 15. veka, ali se koristilo na Zapadu sve do početka 20. veka.

Foto: Pixabay.com/Istanbul

Jedna od najkraćih reka u Evropi

Druga najduža reka u Evropi igra glavnu ulogu u svakodnevnom životu u Srbiji, ali da li ste znali da se ovde nalazi i jedan od najkraćih vodenih puteva kontinenta? Reka Vrelo je desna pritoka Drine, protiče u naselјu Perućac, 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte i pripada Nacionalnom parku Tara. Dugačka je samo 365 metara što je čini jednom od najkraćih reka na svetu. Zbog njene dužine (isti broj metara kao i dana u godini) mnogi je zovu i „Godina“, odnosno kažu da je duga godinu dana.

Najodlikovanija žena u Velikom ratu

Milunka Savić zauzela je mesto brata u vojsci u vreme Prvog balkanskog rata i pokazala se kao izvrstan vojnik. Bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“. Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

Spretna i sa puškom i sa bombom – Milunka je postala najodlikovanija žena Velikog rata. Između ostalog nosilac je dva ordena francuske Legije časti, francuskog ratnog krsta sa zlatnom palmom, ruskog Krsta svetog Đorđa Pobedonosca, engleskog Svetog Majkla… U našoj i francuskoj ratnoj istoriji ostaje zauvek zabeleženo da je ona jedina žena na svetu koja je dobila Francuski ratni krst sa zlatnom palminom granom.

Posle Velikog rata je dobila imanje i mali stan, radila je kao čistačica, ali je sećanje na nju bledelo. Sahranjena je u porodičnoj grobnici bez vojnih počasti. Četrdeset godina kasnije, 10. oktobra 2013. njeni posmrtni ostaci preneti su u Aleju velikana uz najviše počasti.

Američki sajt „Listverse” uvrstio je Milunku Savić na listu 10 najznačajnijih žena koje su se borile u nekom od ratova tokom novije istorije.

Foto: Screenshot/Milunka Savić

Srbi su upoznali Sankt Peterburg sa vremenom

Kada neko pomene časovnike, svi prvo pomisle na Švajcarce. E pa, svi greše! Treba da pomisle na Srbe. Srpsko časovničarstvo je starije od svetski poznatog švajcarskog. Srpski časovničari su pretekli Švajcarce za čitavih 200 godina.

Tako je srpski monah Lazar Svetogorac još 1404. godine napravio prvi javni mehanički časovnik u Rusiji, dok su švajcarski časovničari osnovali svoj esnaf tek 1601. Lazarov mehanički časovnik na tornju Kneževog dvora u Moskvi, jedan od prvih 10 takvih satova u Evropi, merio je vreme punih 217 godina, kada je zamenjen novim, koji je ubrzo nestao u velikom požaru. Izrađen je po narudžbini velikog kneza.

Švajcarci su počeli da prave satove 1601. godine i ne morate biti matematičar da bi videli da između ova dva broja postoje dva veka razlike. Da li su Srbi izmislili vreme? Apsolutno ne, ali učinili su svoj deo da nam pomognu.

Prva slika u svemiru

Freska “Belog anđela” svojom lepotom i savršenom kompozicijom već decenijama impresionira zaljubljenike u slikarstvo i ikonografiju. Beli anđeo je deo kompozicije “Mironosnice na Hristovom grobu”, a na fresci je predstavljen arhangel Gavrilo raširenih krila, obučen u beo hiton kako sedi na velikom kamenu i usplahirenim ženama prstom ukazuje na Hristovog grob, zapravo u tom trenutku već mesto njegovog vaskrsnuća.

Kada je iz Evrope poslat prvi satelitski signal u vasionu je poslat I “paket ljudskih dostignuća” – bile su to slike čovekovog osvajanja Meseca, Kineskog zida i Belog anđela… Verovalo se da će, ako u svemiru uopšte postoje razumna bića, lik Belog anđela protumačiti kao poruku ljubavi i razumevanja.

Izvor: The Culture trip./Mediasfera/RIC

Foto/Cover: Pixabay.com/Beograd/Tvrđava

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *