27. 02. 2020.

Zaustavimo uništavanje prirode: Hajde da mi prekinemo taj niz!

Dr Biljana Maluckov

Kažu jedna generacija stiče, druga rastače-popije, prokocka ili proda. Hajde da prekinemo taj niz! Sećam se novog naselja, ushićenja naših roditelja, sređivanja bašti ispred  zgrada, prikupljanja para za živu ogradu. Sećam se novih mladih drvoreda. Sećam se kada je komšinica donela dve jele da ih zasadi za nas dve devojčice na toj vertikali.

A danas? Danas, ruinirane fasade tog novog naselja i ruinirani zidovi ulaza su svedoci starosti i nemoći naših roditelja  i pokazatelj da nastavljamo niz, da smo mi generacija koja rastače. Danas hoće da poseku drveće baš između takvih zgrada i „udenu“ neke  nove zgrade, da  komšije jedni drugima vire u spavaće sobe. Danas, danas se seku u svim gradovima brižno čuvani drvoredi.

Zar moramo nastaviti taj destruktivni niz? Hajde da ne budemo mi ta generacija. Hajde da mi prekinemo taj niz!

I da, učili su nas o bratstvu i jedinstvu, a ne o bratsvima. Odmah kada progovoriš, trebalo je da se opredeliš za „Partizan“ ili „Zvezdu“. Ja kao devojčica  odabrah „Zvezdu’, zbog crvene boje. Kada je neko pomenuo „Hajduk“ pomislih ko je pa taj? Da, da,  partizanovci i zvezdaši se onda nisu tukli. O, da, beše tu onda i neki Sandokan što juri mačke po tavan koji se igrao baš tu između tih novih zgrada i behu “Zvezdane staze” koje su se igrale na nastavi u prirodi. Uh, kako sam “kukala” tada za majicu sa Sandokanom, k’o meni danas ove moje, za … piši -briši, svetleću….Baš, između tih zgrada smo igrali “Igre bez granica”, “Žmurke“, klackali se, ljuljali se….

Foto: Pixabay.com

I, da, da počnem sa onim zbog čega sve ovo napisah do sada. Drvoredi osim što bude lepa sećanja i čuvaju uspomene na vremena kada su se komšije i svađale, ali i “utrčavale” u pomoć kada je bilo u pitanju opšte dobro su nam potrebni  zbog: kiseonika, termoregulacije, prečišćavanja vazduha, smanjenja buke, ambijentalne estetike i stimulativnog mikrookruženja.

Doduše i sada  komšije ne daju svoje drvorede, ali ko njih sada pita. Ko danas pita struku.

Šume koje se krče su neophodne  za zaustavljanje erozije. Hej setite se “Mladih Gorana”!

Neko reče da se „deca manje rađaju na višim spratovima“, a studija u stvari kaže da deca dok su mala sa viših spratova ređe izlaze zbog obaveza roditelja. Zamislite kada porastu, a ono nema parkića u blizini, svuda beton. Hajde da prekinemo taj niz i nastavimo put naših roditelja!

Hajde da pravimo zelene krovove, koji su takođe odlični za termoregulaciju i smanjenje buke. Hajde da sačuvamo prirodu i obnovimo centre namenjene deci za boravak u prirodi. Imamo lepu i bogatu zemlju. Hajde  da je takvu ostavimo našoj deci. Hajde da zaustavimo gradnju mini hidroelektrana  i zaustavimo uništavanje prelepih prirodnih ekosistema.

Foto: Pixabay.com

Da, da, sećam se i pokušaja primarnog razvrstavanja otpada. Sećam se kontejnera za papir, staklo… Hajde da razvrstavamo otpad na papir, staklo, plastiku, metal, tekstil i organski otpad. Zamislite kontejnere u živim, veselim bojama pored naših zgrada.

Hajde  da otvorimo centre za prikupljanje staklene ambalaže i polovnu garderobu. Zamislite  da napravimo centar za  reparaciju tekstila. Hej, imali smo nekada Mali Manchester, imali smo nekada EI Niš, imali smo prvu bioničku ruku -„beogradsku šaku”u svetu… Da, da, imali smo sve!

Hajde da ne budemo homo homini lupus est! Hajde da mi prekinemo taj niz!

Autorka teksta je dr tehnološkog inženjerstva

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *