27. 02. 2020.

ZAŠTO JE DOBRO BITI IZVIĐAČ: „ČISTA STRANA MLADOSTI“

U svetu modernih tehnologija gde polako postajemo prezauzeti poklanjanjem pažnje informisanju o javnim ličnostima i rijaliti zvezdama, često zaboravimo da nam je potreban predah od telefona, kompjutera, televizora. Potrebna nam je, pre svega, priroda.

Činjenica je da transparentne tehnologije (tehnologije koje vremenom postaju sastavni deo naše svakodnevnice) u mnogome “olakšavaju” život. Roditelji ne moraju previše da brinu jer su deca “mirna” i “zanimaju” se, a deca to često zloupotrebljavaju. Na taj način gube socijalne sposobnosti da se druže i igraju sa svojim vršnjacima, da ih zanimaju približno iste stvari, da vreme provode na igralištima, terenima, u prirodi.

Mnoge organizacije pokušavaju da na razne načine doprinesu ublažavanju ove pojave apelujući da prekomerno korišćenje tehnologije proizvodi trajna dejstva i na neki način hendikep kod dece što se tiče društvenog i socijalnog života. Pojedinačno, organizacije se bave inkluzijom, socijalnim uključivanjem, neformalnim obrazovanjem, afirmisanjem mladih i drugim temama, ali samo jedna organizacija u Srbiji objedinjuje sve te teme u svoj program.

Savez izviđača Srbije je jedna od najvećih, a sigurno i najstarija, organizacija u našoj zemlji osnovana 1911. godine koja se trudi da, kako deci, tako i odraslima, pruži mogućnost da se iskažu kao ličnosti kroz rad sa okruženjem i boravak u prirodi na veoma zanimljiv i koristan način. Savez izviđača Srbije čine odredi širom naše zemlje sa velikim brojem članova.

Izviđači čuvaju prirodu, pomažu ugroženima, organizuju razne humanitarne akcije, a kao najvažnije: pružaju deci i mladima priliku za afirmisanje kroz društveno-socijalne aktivnosti. Upoznavajući prirodu i svet oko sebe na jednodnevnim i višednevnim akcijama, mogu na najbolji način spoznati sebe i svoje sposobnosti koje mogu i unaprediti kroz program neformalnog obrazovanja. Kao veoma pozitivna stvar ove organizacije jeste to što se kod mladih razvija veština verbalne komunikacije i tehnike javnog nastupa jer se nekada mogu naći na mestima gde nema signala i gde moderne tehnologije zaista beskorisne, te slobodno vreme mogu upotpuniti druženjem i kvalitetnom zabavom.

“Možda nijedan psiholog neće uspeti da objasni zašto su izviđači listom dobri ljudi. Tu nema pravila, nema recepta, tu postoji klima, nešto što formira i svest i savest, neka posebna toplina, neka lepa svetlost u očima. Biti izviđač, to znači u samom sebi biti zdrav, običan, praveden, sanjar, poeta i drug. U ovoj sveopštoj jurnjavi za egzistencijom, u ovim ekcesima koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđači su ona bela strana mladosti. Čista strana mladosti!” – Mika Antić

Izviđača na ulici najčešće možete prepoznati po uniformi kao i dvobojnoj marami koju nosi oko vrata. Veoma često izviđače poistovećuju sa vojnicima što zbog discipline, pa tako i zbog uniforme koja podseća na vojničke košulje. Ovo poistovećivanje laska izviđačima. Kako se izviđač razvija i biva stariji, vremenom dobija nagrade i odlikovanja za pređeni program, kao i za svoj učinak i potpomaganje u radu organizacije. Najbitnije odlikovanje mladih izviđača koji su svojim trudom i zalaganjem doprineli organizaciji jeste odlikovanje “izviđač orao”. Kasnije slede srebrni i zlatni Javorov list sa zracima nakon dugogodišnjeg rada u samoj organizaciji i prenešenog znanja i iskustva na mlađe članove.

Svo stečeno znanje izviđači primenjuju na raznim takmičenjima, kako na domaćoj teritoriji, tako i u inostranstvu, gde predstavljaju i kulturu svoje države. Učestvovanjem na akcijama, sklapaju se prijateljstva za ceo život. Pored prijateljstva, veoma je često i da se među izviđačima rodi i poneka ljubav, o čemu svedoče razne izviđačke pesme koje se pevaju kraj logorske vatre u večernjim satima. Kako bi svoju državu najlepše predstavili i da bi najlakše i najbolje ostvarili saradnju sa najudaljenijim zemljama sveta, svake četvrte godine negde u svetu se održava Smotra izviđača sveta (“World Scout Jamboree”), na kojoj učestvuju najvredniji izviđači Saveza i imaju mogućnost da upoznaju izviđače i kulture zemalja širom sveta. Poslednja ovakva Smotra održala se 2015. godine u Japanu, a već sledeće godine, za vreme letnjih meseci 2019. godine moguće je učestvovati na Smotri u SAD, dok se za 2023. godinu priprema spektakl na Smotri u Južnoj Koreji. Naravno, Savez izviđača Srbije će sa biti učesnik na ovim Smotrama.

Foto: Slobodan Perić

 

Pored Smotri koje se održavaju u svetu postoje i nacionalne smotre izviđača. 2011. godine u Srbiji je održana jubilarna smotra povodom stogodišnjice od osnivanja izviđaštva u Srbiji, a ove godine je naša Smotra na Adi obeležila svoje 10. održavanje.
Čuvena jugoslovenska pesnikinja Desanka Maksimović je ovako govorila o izviđačima:

“Poručila bih svim đacima da se upišu u izviđače. Izviđačima samo to – da budu onakvi kakve sam ih do sada viđala. Bolji valjda i ne mogu biti. Ta organizacija tako dobro deluje na jednu mladu dušu, na vaspitanje karaktera mladih ljudi. Uči ih samostalnosti, podiže im samosvest, vežba ih u vrednoći, doprinosi odlukama brzim, snalažljivosti… Mislim da se omladina najpotpunije vaspitava baš u izviđačkoj organizaciji. Mislim da tu mladi najviše odgovornosti primaju i da tu najviše samostalnosti stiču. A da ne govorimo o drugarstvu koje se tu razvija. To je najdragocenije. To zadovoljstvo da imate druga, brata takoreći. To je nešto izvanredno. A izviđači baš to imaju”.

Treba li još neki razlog da donesete važnu odluku i postanete izviđač? Probajte, nećete se pokajati, jer svet je lepši kada mu dajete ljubav, kada negujete prirodu i živite za i zbog drugarstva.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *