28. 03. 2020.

Vlada Srbije donela hitne mere povodom širenja korona virusa

Vlada Srbije održala jutros hitan sastanak, zbog novih slučajeva obolevanja od korona virusa, na kom je donesen niz mera radi zaštite stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno će biti zabranjen ulazak u našu zemlju.

Uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom covid-19 kao i žarištima epidemije, saopštila je Vlada Srbije.

To je deo dodatnih mera radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti covid-19, koje su uvedene prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Ovu situaciju je naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od korona virusa u Srbiji je četiri, stoji u saopštenju Vlade.

Navodi se i da nema mesta panici i zabrinutosti, jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima.

Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama.

Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savete struke.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Vlada Srbije je usvojila dodatne mere u borbi protiv korona virusa, koje su preporuka struke, jer se država ponaša odgovorno, sluša epidemiologe, i usvaja i implementira ono što predlože oni u konsultacijama sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je rekla da je vlada usvojila predlog da se korona virus proglasi sa zaraznu bolest i da se privremeno zabrani ulazak u Srbiju stranim državljanima koji dolaze iz ugroženih područja.

– Za sve ostalo, mi ćemo nastaviti da slušamo i da se iz sata u sat konsultujemo sa stručnim službama, i u odnosu na preporuke SZO i svih stručnih službi, mi ćemo implementirati mere i građani će biti obaveštavani o svim merama”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara u Zemunu, gde je danas počela gradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, na pitanje da li će se ozbiljnije razmatrati otkazivanje nekih masovnih događaja, rekao je da treba poštovati struku i da političari ne treba da donose odluke bazirane na tome šta oni misle o nečemu što se tiče zdravlja ljudi, već treba da slušaju epidemiologe i ljude iz zdravstvene zaštite.

– Kako ljudi iz zdravstva budu rekli, mi ćemo to poštovati, kao i do sada. Ne treba političari da se utrkuju, ni vlasti ni opozicije, da kažu šta je najbolje, to treba da kaže struka – rekao je Stefanović.

Izvor: B92

Foto: Pixabay.com/Korona virus

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *