25. 05. 2020.

Vlada Federacije BiH dala zeleno svetlo: Sanira se Titova pećina u Drvaru

Čuvena pećina u Drvaru gde se Josip Broz – Tito sklanjao tokom napada u ovom području za vreme Drugog svetskog rata, biće obnovljena, a vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojiće 50.000 KM kao pomoć i podršku za ovaj projekat. U ovoj pećini je od 1944. godine bio i vrhovni štab Narodne oslobodilačke vojske na čelu sa Titom.

Kako piše portal Klix, “među kriterije za raspodjelu sredstava ovog transfera Federalnog ministarstva okoliša i turizma su, izmjenom odluke, uvršteni i projekti od značaja za FBiH s ciljem očuvanja brendiranog turističkog mjesta te zaštite turističkog proizvoda”.

Za vreme akcije Desant na Drvar, noć pred svoj rođendan 24. maja 1944. godine, Tito se sklonio u pećinu, i tamo je boravio od sedam sati uveče do sedam ujutru. S obzirom da je taj napad maršal preživeo, 25. maj je uzeo kao dan za proslavu svog rođendana (rođen je inače 7. maja).

Titova pećina se nalazi u sastavu Spomen-kompleksa 25. maj, a njenom sanacijom opština Drvar očekuje još veći broj turista u poseti ovoj istorijskoj lokaciji.

Izvor: Klix.ba/RIC

Foto: Youtube/Screenshot/Titova pećina Drvar

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *