28. 05. 2020.

Vikend za nama: “Iljušin” gasio lokalizovane požare, Srbiji se preti sankcijama…

Protekle nedelje požari na Staroj planini su izazvali veliku pažnju i zabrinutost javnosti, ruska novinska agencija Sputnjik prenela je da je ruski specijalizovani avion Iljušin nakon što je u petak dva puta izručio vodu na, tada već lokalizovani požar na Staroj planini, to isto je uradio i u nedelju.

“Letelica je juče izbacila 84 tone vode, a da će isto nastaviti i danas”, reči su predstavnika ruskog Ministarstva za vanredne situacije, preneo je portal Južne vesti, koji je dramu na Staroj planini pratio iz sata u sat.

“Iljušin” je u petak uveče sleteo na niški Aerodrom, kada su sa svih strana javljali da je vatra lokalizovana uz pomoć dobrovoljaca, vatrogasaca, ali i kiše. Iako su tvrdili da su na vreme poslali poziv u pomoć, dokumenti Vlade Srbije pokazali su da je to zapravo učinjeno tek 31. oktobra, odnosno 4 dana od izbijanja požara. Predviđeno je da “usluge” aviona budu plaćene 22,5 miliona dinara, pišu Južne vesti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na izjave specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmera. Naime, Palmer je rekao da bi SAD mogle da uvedu Srbiji sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ali i da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova.

Kako su preneli prištinski mediji, Ljajmi i Klan Kosova, Palmer je u obraćanju studentima u Nacionalnoj biblioteci u Prištini rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU bez rešenja problema sa Kosovom.

On je rekao i da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu, i naglasio da rešavanje “odnosa Kosova i Srbije” ostaje strateški prioritet SAD, prenose prištinski mediji.

Vučić je u vezi sa izjavom o Kosovu rekao:  “Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse?”

Po pitanju naoružanja koje stiže iz -Rusije, srpski predsednik je izjavio:

“Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem”, rekao je predsednik Srbije povodom navoda o sankcijama SAD”.

U Beogradu su u subotu  nastavljeni protesti “1 od 5 miliona”, koji su ovog puta bili posvećeni zagađenju Bora i izmeštanju Savskog mosta. Na početku skupa pod sloganom “protiv zagađenja vazduha i kulture”, na platou kod Filozofskog fakulteta, učesnica protesta u Boru Irena Živković rekla je da u tom gradu nije u toku “zagađenje, već zločin”, i pozvala Beograđane da dođu i pruže podršku, istakavši da se odgovorni ne plaše krivičnih prijava već građana okupljenih na ulici.

Protestna šetnja završena je na Savskom mostu, a organizatori okupljanja poručili su da neće dozvoliti vlastima da ga sruše. Student Miodrag Simović, jedan od organizatora protesta, rekao je da naprednjačka vlast pokušava da uradi ono što ni okupatoru nije uspelo i time pokazuje da je i ona okupatorska. On je podsetio da je 1944. okupator onemogućen da minira most, kao i da su građani sačuvali mostove 1999. godine. Prema njegovim rečima, planovi vlasti sa tim mostom pokazuju da je ona potpuno diletantska.

“Bojkotovaćemo izbore ove vlasti, pobedićemo, Srbija se umiriti ne može”, rekao je Simović.

Izvor: Južne vesti, B92, N1

Foto: Youtube/Screenshot/Iljušin

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *