17. 10. 2019.

Ursula fon der Lajen nova predsednica Evropske komisije: Zapadni Balkan je vrlo važan za Evropsku uniju

Ursula fon der Lajen izabrana je za novu predsednicu Evropske komisije. Pobedu je odnela tesnom većinom, za nju je glasalo 383 od ukupno 733 poslanika u Evropskom parlamentu.  Protiv ih je bilo 327, dok su 22 bila uzdržana, a jedan listić bio je nevažeći. Nova predsednica EK doskora je bila ministarka odbrane Nemačke.

“Poverenje u mene je poverenje u Evropu”, rekla je novoizabrana predsednica Komisije obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Ona je evroposlanicima predstavila svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

Fon der Lajen je rekla da je Zapadni Balkan izuzetno važan za Evropsku uniju:

-To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU – rekla je medijima.

U govoru u Strazburu, Fon der Lajen predlažila je još smelije ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova – za 55 umesto 50 odsto do 2030. godine.

Obavezala se i da će u prvih 100 dana na čelu Komisije dostaviti plan “Zeleni dogovor za Evropu” i evropski zakon o klimi.

Fon der Lajen je istakla i da EU mora da uspostavi ekonomiju koja služi ljudima u čemu “svako mora da nosi deo tereta”.

To se, kako je navela, odnosi i na tehnološke džinove koji posluju u Evropi i još ne plaćaju njenim građanima za pristup ljudskom i društvenom kapitalu EU.

Ponavljajući da je posvećena “rodno izbalansiranom koledžu komesara”, rekla je da se protiv nasilja nad ženama treba odlučno boriti i da će zato tražiti da se to nasilje definiše kao zločin u evropskim ugovorima i da se paraleleno završi pristupanje EU Istanbulskoj konvenciji.

Fon der Lajen je istakla posvećenost vladavini prava kao evropskoj vrednosti i najavila da namerava da uspostavi mehanizam za monitoring na nivou EU uz postojeće mere.

Ona je naglasila da te evropske vrednosti uključuju i dužnost spasavanja života na moru koja treba da se uvede u “humanu graničnu policiju”.

Iskazala je podršku “novom paktu o migraciji i azilu” i reformi Dablinske konvencije, dodavši da namerava da poveća snage Fronteksa na 10.000 ne do 2027, već do 2024.

Izvor: N1  

Foto: N1 Screenshot/Ursula fon der Lajen

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *