28. 05. 2020.

Upoznajte bolje našeg najbližeg suseda u vasioni: Izložba “Put na Mesec”

Izložba “Put na Mesec” biće otvorena u petak, 26. jula, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Povod za ovu zanimljivu postavku je 50 godina od prvog putovanja čoveka na Mesec i uspešne misije “Apolo 11”. Posetioci će moći da vide kako Mesec utiče na stanovnike Zemlje i da bolje upoznaju ovaj prirodni satelit naše planete i najbliže nebesko telo.  

Na otvaranju izložbe, čiji je autor viši kustos Miloš Jović, govoriće David Vujić, jedan od sedmorice naučnika srpskog porekla koji su učestvovali u misiji “Apolo 11”, inženjer i zvanični portparol američke svemirske agencije NASA i programa “Apolo 11”, te Boško Čolak-Antić, dobitnik nagrade Radio Beograda za prenos prvog čovekovog sletanja na Mesec 1969, kao i dobitnik specijalne nagrade NASA za najbolje praćenje i komentarisanje letova na Mesec iz programa “Apolo” u medijima van engleskog govornog područja.

Foto: Promo

Izložbom “Put na Mesec”, Prirodnjački muzej želi da podseti da priroda nije ograničena na Zemlju, već obuhvata čitav svemir, te da kosmički zakoni upravljaju i našom planetom.

Prvo putovanje na Mesec je jedan od onih presudnih događaja koji oslobađaju maštu i šire vidike do neslućenih razmera. Izložba stoga predstavlja i omaž detinjstvu pripadnika „Generacije X“ – snovima, željama, igračkama i ushićenju koji su obeležili živote današnjih 40+ godišnjaka. Novo saznanje je proširilo horizonte i donelo osećaj prostranstva i slobode na obali kosmičkog okeana u čijem ritmu pulsira život na Zemlji.

Izvor: Mediasfera

Foto/Cover: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *