02. 07. 2020.

U susret 53. BITEFU: Problem raspada društva i zajednice

Predstojeći 53. Bitef biće tematski posvećen problemu sveopšteg raspada društva i zajednice, ali i mogućnostima njihove obnove, a umetničkom linijom pokušaće da izbriše granice scene i gledališta, odnosno izvođača i publike.

Festival će trajati od 17. do 26. septembra, biće izvedeno 12 predstava, slogan ovogodišnjeg festivala glasi “Počnimo ljubav iz početka”. Rrezervacija ulaznica za sve predstave počinje do 15. avgusta i trajaće sve do 1. septembra. Dan kasnije ulaznice će moći da se preuzmu na blgajni pozorišta na Terazijama.

Foto: BITEF 2019/Promo

Na festivalu će biti izvedene dve predstave iz Srbije, „Zašto je poludeo G. R?“ u režiji Boba Jelčića, a u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta i komad po motivima francuskog dramaturga Molijera „Tartif“ autora i reditelja Igora Vuka Torbice, a u izvedbi Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Predstava „Beograd na daljnski“ izvodiće se dva puta dnevno tokom trajanja festivala na lokacijama širom Beograda, uključujući i Novo groblje.

Na završnom takmičarskom danu, 26. septembra, biće izvedene dve predstave, „Retke ptice“ francuskog teatra „Vuk za čoveka“ i „Pozvani“ belgijskog teatra „Ultima Veza“.

Obe linije 53. Bitefa manifestuju dve belgijske predstave – “Orest u Mosulu” NT Genta, u režiji Mila Raua, i “Pozvani” koreografa Sepa Bajensa, najavio je 11. juna u Briselu umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

Foto: BITEF 2019

Predstavom “Orest u Mosulu” Mila Raua, jednog od politički i umetnički najradikalnijih i najznačajnijih svetskih reditelja današnjice, 53. Bitef biće svečano i otvoren 18. septembra, dok će Bajensova predstava “Pozvani” (Invited), u produkciji briselske kompanije Ultima vez, biti izvedena na zatvaranju 26. septembra.

-Glavni tematski koncept 53. Bitefa čine predstave koje se bave raspadom prevashodno političke zajednice (ali, i porodice, i ljubavnih/partnerskih odnosa), ali i one koje pokušavaju da ponude alternativu. Ta se alternativa svodi na obnovu humanističkih vrednosti na kojima se moderna zajednica zasnivala od perioda prosvetiteljstva do naših dana: slobodu, jednakost, solidarnost, kolektivni rad i zalaganje, poverenje – rekao je Medenica na konferenciji za novinare u Flamanskom institutu za kulturu.

Izvor: Festival Bitef / Danas

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *