12. 11. 2019.

“U ime kulture”: Počelo prikupljanje potpisa za ograničavanje emitovanja rijaliti programa

Narodna inicijativa protiv ukidanja rijaliti programa koju je pokrenulo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonosti u okviru kampanje “U ime kulture”, počela je sa prikupljanjem potpisa kojim bi se ograničilo emitovanje ove vrste programa na televizijskim kanalima sa nacionalnom frekvencijom, i poboljšao kulturni sadržaj za decu i maloletnike. Potrebno je sakupiti 30.000 potpisa, a akcija traje do 29. juna.

Pokretači narodne inicijative predlažu da se rijaliti program ne emituje od 18 do 22 sata, da se ukupno emituje tri sata dnevno, ali ne u direktnom prenosu, već sa pola sata zadrške, kako sadržaj koji promoviše pornografiju i nasilje ne bi otišao u direktan program.

Foto: Spisak gradova, datuma i satnica prikupljanja potpisa

Ovoj inicijativi pridružilo se i udruženje “Srbija u pokretu”, a inicijativu je podržalo i Regionalno udruženje “Balkanac”.

Potpisi se sakupljaju u nekoliko gradova Srbije, a danas će u Beogradu, ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u okviru kamapnje “U ime kulture”, biti izveden performans i predate žalba povereniku za zaštitu informacije od javnog značaja.

Foto: Facebook/UZUZ

U saopštenju organizatora navodi se da su se na ovaj korak odlučili jer  je“REM”  odbacio prijavu za vađenje pištolja i nasilničko ponašanje u rijalitiju Parovi na TV HAPPY, iako je promovisanje nasilja jasno zabranjeno i kažnjivo Zakonom o elektronskim medijima. Takođe u zakonom predviđenom roku nije dostavio informacije od javnog značaja da li je za podzakonske akte koje je doneo postojala saglasnost Ministarstva kulture i informisanja iz čega proističe sumnja da su svi podzakonski akti REM-a neustavni i nezakoniti.

Foto/Cover: Facebook/UZUZ

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *