16. 02. 2020.

Trampov mirovni plan za Izrael i Palestinu: “Nema kompromisa sa teroristima”

Pre dva dana predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izašao je pred domaću i svetsku javnost sa dokumentom “Vizija za mir propseritet i bolju budućnost“, kao predlogom rešenja za okončanje konflikta između Izraela i takozvane Palestine.  Svetska javnost je oprečno reagovala na ovaj hrabri i smeli prvog čoveka SAD.

Strateški gledano, plan predsednika Trampa je realan i odražava status na terenu. Teritorijalni raspored i pravo na svoj život u svojoj otadžbini Izraelci su izborili nadljudskim naporima. Ukoliko se pozivamo na istorijsko pravo, i ono je na Izraelskoj strani. Ukoliko se prebacimo na teren ljudskih i građanskim pravima i samim Palestincima je i bezbednije i pravednije da žive integrisani u jedinoj demokratskoj državi na Bliskom istoku, umesto da budu taoci terorističkih privremenih vlasti.

Da se vratimo na plan predsednika Trampa. Plan potvrđuje i garantuje istorijsku odluku SAD, da priznaju i prihvate Jerusalim za glavni grad Izraela i integraciju golanske visoravni pod izraelsku jurisdikciju. Za razliku od drugih administracija, Trampova je povukla jasne i tvrde poteze prema teroristima u takozvanoj Palestini, prvo ukinuto je finansiranje palestinskih izbegličkih programa, a drugo zatvorila je takozvano Palestinsko predstavništvo u Vašingtonu. Tim potezima stavljeno je do znanja da nema ustupaka za terorizam, i da Amerika snažno stoji sa svojim strateškim saveznikom. Ali, takođe ovo pokazuje i geoekonomske promene u pogledu energetike, pre svega naftaške nezavisnosti SAD, koja više ne zavisi od petromonarhija i zalivskih država.

Jako važna tačka Plana je i bezuslovno razoružavanje Hamasa i predaja vlasti u Gazi. I na ovom mestu američka administracija je uvažila primarni imperativ Izraela, a to je bezbednost. Ovde se još jednom potvrdjuje teza da Trampova administracija ne želi da pravi nikakve kompromise sa teroristima.

I u ovom planu kao i u drugim mirovnim planovima, stavljen je snažan akcenat na ekonomski prosperitet i ekonomsku podršku kroz investicije. Kako bi se doprinelo bržem razvoju ali i    kompromisu, predviđeno je da se u roku od 10 godina prikupi oko 28 milijardi dolara pomoći takozvanoj Palestini ukoliko prihvati mirovni predlog.

Plan je u Izraelu, od strane izraelskog premijera Benjamina Netenjahua i Benija Gentza lidera izraelske stranke Beli i plavi, dočekan sa odobravanjem, dok sa druge strane predstavnici vlasti  Palestine su kategorično odbili. Na ovom mestu možemo zaključiti, da režim u takozvanoj Palestini nema ni malo obzira niti želje za mirovnim procesom, a još manje vodi računa o svojim građanima i njihovom kvalitetu života.

Plan “Vizija za mir”, načelno je oročen na četiri godine, što ipak nije nikakva garancija imajući u vidu da su izbori u SAD  novembra ove godine.

Posle godina terorizma i zločina prema jevrejskom narodu, Izrael je uspeo da stavi pod kontrolu kako Zapadnu Obalu tako i Gazu. Dometi terorističkog delovanja, dominatno usmerenog na izraelske civile su ograničeni, a odgovori oštri. To ipak ne sprečava teroriste da svakodnevno vrše terorističke napade, zasipaju Izrael raketama, a deci podvaljuju improvizovane igračke snabdevene eksplozivom.  Svi koji komentarišu ovaj predlog plana, trebaju da budu upoznati da je Izrael od 1948. godine u kontinuitetu izložen terorizmu od strane radikalnih islamista I zločinaca sa teritorije takozvane Palestine.

Autor teksta je generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u Beogradu

Tekstovi objavljeni u rubrici “Lični stav” predstavljaju stavove autora tekstova i ne mogu se smatrati stavom RIC-a.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *