Lazar Petrović je rođen 05. 01. 1998. godine u Leskovcu, Republici Srbiji. Posle završene osnovne škole sa odličnim uspehom, upisuje Gimnaziju u Leskovcu, prirodno-matematički smer. Nakon završetka srednje škole, sa takođe odličnim uspehom, upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Nišu, gde se od prvih dana studija aktivira u studentskim organizacijama.

Od drugog razreda osnovne škole trenirao je košarku, igrao u nekoliko klubova u zemlji i inostranstvu, upoznao ogroman broj mladih ljudi, pa je na taj način izgradio korisne navike i uvideo brojne probleme sa kojima se mladi suočavaju. Zbog treće ozbiljne povrede kolena, sa košarkom je morao da prekine, te se odlučuje da upiše fakultet, i posveti se prvo lociranju, a odmah zatim i rešavanju problema mladih.

Učestvovao je na mnogim tribinama, seminarima i okruglim stolovima. Prisustvovao je brojnim nacionalnim i međunarodnim koneferencijama, pre svega onim u organizaciji CIRSD-a. Jedan od najistaknutijih polaznika četvrte generacije škole branitelja ljudskih prava, u organizaciji CRD-a. Od 2018. Takmičar je debatnog besedničkog I MOOT-COURT tima ,,Iustitia Niš”. Potpredsednik je evropskog udruženja studenata prava i mladih pravnika, lokalne grupe ELSA Niš.

Pored prava, njegova interesovanja su filozofija i psihologija.

Hobiji su mu, tenis i profesija košarkaškog trenera, a pored toga bavi se pisanjem proze i govora za javne nastupe.

Prepoznao je udruženje ,,Balkanac” kao sjajnu, jedinstvenu i neophodnu omladinsku organizaciju na ovim prostorima, koja je sposobna da okupi i radi sa mladima i za mlade, da na taj način sama po sebi bude inicijator velikih i veoma pozitivnih promena u društvu. Ideja mu je da svojim znanjem, radom i veštinama koje poseduje pomogne rad organizacije, i da na taj način svojim ličnim primerom, aktivira što veći broj mladih ljudi.