05. 07. 2020.

Tabloidne vrednosti: Krše Kodeks novinara, a dobijaju od države milione dinara

Alo, Informer, Srpski telegraf, Kurir i Srbija danas samo u prvoj polovini 2019. od državnih institucija i lokalnih samouprava dobili 27,5 miliona dinara, piše dnevni list Danas. Iako iz godine u godinu nemilice krše Kodeks novinara, tabloidima se dodeljuju milionski iznosi na konkursima za finansiranje medijskih sadržaja.

Analiza Udruženja novinara Srbije (UNS) pokazuje da su Alo, Informer, Srpski telegraf, Kurir i Srbija danas u prvoj polovini prošle godine dobili ukupno 27,5 miliona dinara i pored toga što su prva četiri pomenuta medija od avgusta do kraja 2018. “zabeležila” oko tri hiljade prekršaja Kodeksa novinara.

Tako deo pravilnika o sufinansiranju medijskih projekata koji propisuje da se prilikom raspodele novca mora voditi računa da li su mediji kršili zakon i novinarski kodeks ostaje mrtvo slovo na papiru.

Prema rečima Željka Bodrožića, predsednika NUNS-a, ovakva praksa je moguća jer u komisijama koje odlučuju o dodeli sredstava sede ljudi koji samo “glume stručnjake”.

Tokom prošle godine Informer je sa svojim izdavačem firmom “Insajder tim” i ćerkom firmom “Info it media” dobio više od 80.000 evra na konkursima lokalnih samouprava. Samo u Beogradu dve firme Dragana J. Vučićevića, vlasnika tabloida Informer, mogle su da računaju na ukupno šest miliona.

Na beogradskom konkursu dobro je prošao i Alo kome je dodeljeno 5,5 miliona dinara dok je izdavač Kurira, Adria media Grupa, dobila nešto više od tri miliona dinara od nekoliko lokalnih samouprava.

Na kraju, firma Emit 24 d.o.o. iz Beograda na konkursima u 12 lokalnih samouprava dobila je 4,3 miliona dinara, a u većini podržanih projekata navedeno je da će biti realizovani na portalu Srpskog telegrafa republika.rs.

Ceo tekst pročitajte na portalu N1 

Foto: Youtube/Screenshot/Tabloidi

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *