28. 03. 2020.

SZO proglasila koronavirus globalnom pretnjom: Vanredna situacija u celom svetu

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) juče su proglasili globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa koji je do sada usmrtio 213 osoba, a zaraženo je preko 9.600 ljudi.

Slučajevi oboljenja registrovani su prvi put u svim kineskim provincijama. Avio kompanije otkazuju letove za Kinu, a stranci u ovoj zemlji čekaju na evakuaciju. Za sada van Kine nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, ali su u mnogim zemljama zabeleženi slučajevi oboljevanja od ovog virusa.

Foto: Youtube/Screenshot/Koronavirus

Predsednik SZO Tedros Adhanom Gebrejesus objavio je oduku o proglašenju globalne epidemije nakon sastanka odbora za vanredna stanja, grupe nezavisnih stručnjaka i organizacija održanog u Ženevi. On je istakao da ova objava nije izraz nepoverenja prema Kini, već da je doneta i zbog zabrinutosti da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemima.

Objava međunarodnog vanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprečavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica, istovremeno izbegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja.

Reč je preporukama zdravstvenim sistemima u svetu za privremene mere koje uključuju snažnije praćenje i pripremu te mere za ograničavanje širenja virusa.

Foto/Cover: Youtube/Screenshot/Kotonavirus

Izvor: N1

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *