25. 05. 2020.

SZO: “Države koje ublažavaju mere moraju da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije”

Prema podacima koji se menjaju iz sata u sat širom sveta korona virusom je zaraženo više od 2,4 miliona ljudi, a do sada je preminulo preko 165.000 ljudi. Od Kovida-19 se oporavilo više od 625.000 osoba. Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mere da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije.

Među tim zemljama je i Srbija, gde će od sutra policijski čas biti skraćen i počeće u 18 sati, da bi trajao do pet sati ujutru nardnog dana. Takođe, sa radom će početi zanatske radnje, ljudi stariji od 65 godina moći će da prošetaju pola sata u periodu od 18 do 01 sat, tri dana u nedelji. Očekuje se i ublažavanje mera poput delimičnog otvaranja kafića, tržnih centara, a takođe bi trebalo da počnu sa radom frizerski i kozmetički saloni. Postepeno če  krenuti međugradski i gradski prevoz.

Foto: Vladimir Manigoda/Beograd/Trg Slavija/

U svetu se posmatra situacija i države različito reaguju na donošenje mera. Mađarska vlada je saopštila da virus može biti svuda, i  da je zaraženih mnogo više nego što je registrovano. Broj preminulih u toj zemlji je 199.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi bio spreman da pruži pomoć Iranu za borbu protiv koronavirusa, ako bi Teheran to zatražio.

– Ako Iranu treba pomoć oko ovoga, bio bih spreman da je pošaljem – rekao je Tramp na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif juče je odbacio ponudu američkog predsednika da Vašington Teheranu uputi pomoć u vidu respiratora.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je za Špigl da bi pomoć od 1,5 biliona evra (hiljadu i petsto milijardi evra) mogla da bude potrebna za rešavanje krize izazvane epidemijom.

Foto: Njujork/Vojni brod-bolnica “Konfort”/Youtube/Screenshot

Napomenuo je da bi sredstva mogla biti prikupljena u okviru narednog višegodišnjeg budžeta EU.

Vlasti Pariza zatvorile su delove vodovodne mreže nakon što su pronađeni tragovi korona virusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i navodnjavanje gradskog zelenila.

U Nemačkoj je potvrđeno 1.775 novih slučajeva koronavirusa, tako da je ukupan broj zaraženih 141.672, saopštio je Institut za zarazne bolesti “Robert Koh. To je drugi dan zaredom da se broj novih infekcija smanjuje, prenosi Rojters.

Broj smrtnih slučajeva u toj zemlji porastao je za 110 – na 4.404. Nemačka je pre dva dana prvi korak ka normalizaciji, pošto se otvaraju manje radnje u nekim regionima prvi put nakon mesec dana, kada su uvedene mere ograničenja zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Foto: Tanjug/Yotube/Screnshot/Vanredno stanje / Beograd

Od korona virusa širom sveta je preminulo više od 165.000 ljudi, pokazuju podaci sajta worldometers.info. Najviše zaraženih i preminulih je u SAD. U toj državi inficirano je 764.265 osoba, a preminulo je 40.565. U Španiji su obolele 198.674 osobe, a preminulo je njih 20.453. Italija ima 178.972 inficirana, dok je broj smrtnih slučajeva 23.660. U Francuskoj je potvrđeno 152.894 slučaja koronavirusa, a od infekcije je preminulo 19.718 osoba. U Britaniji je zableženo 120.067 slučajeva zaraze i 16.060 preminulih. Pad broja novih smrtnih slučajeva beleže Italija, Španija, Nemačka, Velika Britanija.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mere na suzbijanju pandemije korona virusa, da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije Kovida-19.

Nekoliko evropskih zemalja počinje novu nedelju popuštanjem restrikcija. U Nemačkoj se danas otvaraju male prodavnice. Poljska otvara parkove, a u Norveškoj će vrtići ponovo otvoriti vrata. Češka će omogućiti rad pijacama na otvorenom, a u Albaniji počinju da rade rudnici i naftna industrija.

Foto/Cover: Pixabay.com

Izvor: RTS/RIC

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *