26. 02. 2020.

Svetski dan potrošača: Malo para, veće cene, loš kvalitet robe – pravo na žalbu postoji

Da li ste znali da se danas, 15, marta,  obeležava Svetski dan potrošača, uspostavljen još 1983. godine.  Živimo u potrošačkom društvu, a realnost pokazuje da mi u regionu trošimo više nego što zarađujemo, kako, to ni sami ne znamo, zato nas nazivaju mađioničarima.

Sa prosečnom platom, realnom, od 300 evra, građani Srbije se dovijaju iz meseca u mesec, i da bi “preživeli” kvalitet robe koju kupuju nije najbolji, a svoja prava kao potrošači i ne znaju u potpunosti – da, potrošač ima pravo da se žali na kvalitet usluge i robe. Ukoliko vam neko kaže da ne prima reklamacije, pritom niste dobili račun, možete da se žalite – prodavcu, menadžeru radnje i udruženjima potrošača. Ne zaboravite, vi ste kupac, vi ste na prvom mestu. Najčešće se žalimo na visoke ili pogrešno obračunate račune za komunalne usluge, kvalitet robe, hrane…

Za razliku od osamdesetih godina prošlog veka, danas su ljudi mnogo bolje upoznati sa svojim potrošačkim pravima, kao i načinima njihovog ostvarivanja, i to zahvaljujući potrošačkim organizacijama i informacijama dostupnim u medijima.

Kakva su vaša iskustva sa ostvarivanjem potrošačkih prava?

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *