26. 02. 2020.

Svetski dan mentalnog zdravlja: Na svakih 40 sekundi desi se jedno samoubistvo više

Svetski dan mentalnog zdravlja, obeležava se danas 10. oktobra, širom planete, i ove godine je posvećen prevenciji samoubistva. Svake godine blizu 800.000 ljudi sebi oduzme život, dok je broj pokušaja samoubistava još veći. Na svakih 40 sekundi u svetu se zabeleži jedno samoubistvo više.

Svako samoubistvo je tragedija koja pogađa porodicu, a uticaj na zajednicu i državu ima dugoročan efekat. Samoubistva se dešavaju tokom čitavog životnog veka i drugi su vodeći uzrok smrti među mladima od 15 do 29 godina na globalnom nivou.

Najveća učestalost samoubistva, 79 odsto, javlja se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Najčešći metodi samoubistva su trovanje pesticidima, vešanje i upotreba vatrenog oružja.

Foto: Pixabay.com

U Republici Srbiji (bez Kosova i Metohije) u 2017. godini registrovana su 1005 smrtnih slučaja usled samoubistava, sa stopom od 14,3 na 100.000 stanovnika.

Iako je povezanost između samoubistva i drugih mentalnih poremećaja (naročito depresije i zloupotrebe alkohola) dokazana u zemljama sa visokim primanjima, mnoga samoubistva se dešavaju impulsivno u kriznim trenucima kada osoba nije u stanju da se suoči sa stresom koji nosi život, kao što su finansijski problemi, prekid emotivne veze ili sa hroničnim bolom i bolešću.

Takođe, doživljaj sukoba, katastrofa, nasilja, zlostavljanja, gubitka i osećaj izolacije snažno su povezani sa samoubilačkim ponašanjem. Stopa samoubistava je visoka među osobama koje pripadaju vulnerabilnim grupama a koje su često izložene diskriminaciji, kao što su izbeglice ili migranti, osobe LGBTI populacije i zatvorenici. Daleko najjači faktor rizika za samoubistvo je prethodni pokušaj samoubistva.

Foto: Pixabay.com

Gde potražiti pomoć?

Obratite se prvo za pomoć svom izabranom lekaru. U svakom slučaju, recite nekom iz svoje okoline da imate problem.

U našoj zemlji dostupno je besplatno savetovanje osoba u krizi u vidu telefonskog savetovališta u Nacionalnom SOS centru za prevenciju samoubistva (u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”), na telefon: 011/7777-000 (svakog dana od 00 do 24 časa).

Datum 10. oktobar izabran je na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje i uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, a u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta.

Izvor: DZRuma.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *