05. 07. 2020.

Svetski dan borbe protiv dečjeg rada: 152 miliona dece nema pravo na detinjstvo

Da li ste znali da… Svako deseto dete na svetu prinuđeno je  da radi, podatak je iz izveštaja UNICEFA povodom Svetskog dana protiv dečjeg rada, koji se danas 12. juna, obeležava u celom svetu.

Najviše dece koja rade bez svoje volje žive u Africi i Aziji, oko 152 miliona dece obavlja razne poslove, pritom 73 miliona njih je izrabljivano ili rade teške poslove. Iako je ova brojka u opadanju, iz UNICEFA su se nadali da će ona biti manja. Ova deca se ne školuju, počinju da rade još od svoje pete godine, i beleži se da na celoj planeti ima 218 miliona njih koji rade, s tim što je deo dece na neki način uveden u legalne tokove obavljanja posla.

Frapantan je podataka da čak 73 miliona dece radi u katastrofalnim uslovima, biva izrabljivano ili se na radu izlaže opasnostima– neki od primera su rudnici zlata u Burkini Faso, tekstilna industrija u Bangladešu ili plantaže kakaa u Obali Slonovače. Kao najekstremnije primere međunarodne organizacije svake godine ističu decu – robove, decu u prostituciji ili onu koja moraju da nose pušku i ratuju.

Ukupno najviše dece kojima je na ovaj način oduzeto pravo i na detinjstvo radi u Africi (72 miliona) te u Aziji (62 miliona) – preko 70 odsto njih rade u poljoprivredi, a skoro polovina je mlađa od dvanaest godina.

Unicef je zbog svega navedenog ponovo pozvao vlade, civilno društvo i privrednike da se bore protiv uzroka dečjeg rada kao što su ekstremno siromaštvo, manjak šansi za obrazovanje i diskriminacija devojčica. „Nije dovoljno osuditi i zabraniti dečiji rad“, rekao je Kristijan Šnajder, poslovođa Unicefa u Nemačkoj.

Kako piše Unicef, uzrok broj jedan za dečiji rad ostaje siromaštvo, najčešće u kombinaciji sa još nekom nevoljom. „Konflikti ili prirodne katastrofe zaoštravaju ekonomsku nevolju jer je glavni hranitelj porodice mrtav ili odvojen od familije, jer se polja ne mogu obraditi i otpadaju drugi izvori prihoda. Takođe, devojčice i dečaci koji su zbog HIV-a ili ebole ostali siročići posebno su često pogođeni dečijim radom.“

Humanitarna organizacija „Terre des Hommes“ pridružila se apelima tražeći da sve vlade u svetu nametnu obavezno osnovno školovanje. Osim toga, organizacija zahteva kažnjavanje poslodavaca koji izrabljuju decu.

Izvor: DW.com/UNICEF

Foto/Cover: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *