24. 05. 2020.

SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a: Koristi kondom, misli svojom glavom

Bez obzira na to da li ste slavni ili ne, da li ste gej ili strejt, da li ste beli ili crni, vernik ili ateista.., HIV ne bira. Svako od nas je u riziku da dobije virus ukoliko nema razvijenu svest o razmerama ove bolesti, koja kada uzme maha, ide do kraja.

Ne sećam se baš najbolje zbog čega sam uzimao tog dana izjavu od čoveka koga neću imenovati, bilo je to pre desetak godina, ne sećam se mnogih detalja tog razgovora, ali se veoma jasno sećam svoje reakcije kada mi je sagovornik negde pri kraju našeg susreta rekao: „…ja imam sidu, ne znam još koliko ću biti živ“.

Tada mi je prvi put neko rekao da boluje od side, rekao mi je i da ne zna da li će se izboriti sa tom opakom bolešću, moje emocije u tom trenutku su bile potpuno pomešane. Znao sam kako se sida prenosi, znao sam da ne mogu da je dobijem pričajući sa obolelim, ili rukujući se, sve sam to znao, a osetio sam nesigurnost. Zašto?

Ovo pitanje postavljam sebi i dan danas, posebno na ovaj dan, 1. decembar – svetski Dan borbe protiv AIDS-a (side).

Foto: Pixabay.com

U međuvremenu stvari su se promenile, i danas sam na neki način ponosan što sam se na kraju našeg razgovora zagrlio sa sagovornikom i poručio mu da će biti sve dobro, jer tako treba da bude. Ne znam danas gde je on, verujem da je živ, možda čita i ovaj tekst sada?

Osim mog sagovornika, u Srbiji ima 2.756 ljudi zaraženih HIV (Human Immunodeficiency Virus) virusom, 400 njih ne zna da ima virus. U svetu je ta brojka oko 38 miliona.  Da vam ne govorim ja o statistici, ispričaću vam jednu priču, ima veze i sa filmom „Bohemian Rhapsody“.

Bio sam u osmom razredu osnovne škole kada je na televiziji objavljeno da je preminuo pevač grupe Queen, Freddie Mercury, od AIDS-a. Ništa mi nije bilo jasno. Voleo sam ovu grupu, njega kao pevača, umetnika, ali mi nije bilo jasno kako mu se to desilo. Onda sam čuo sve i svašta (posebno jer sam živeo u manjoj sredini) na primer: „pa da, peder, šta je očekivao“, „eto da je bio sa ženama, to mu se ne bi desilo“, „bolje da ne znaš šta je ta sida, pu pu, daleko bilo“… S obzirom da sam oduvek bio znatiželjan, raspitao sam se, želeo sam da saznam šta se desilo frontmenu ove grupe. Nakon mojih saznanja, doneo sam važne odluke o svom načinu života, jer rizici od dobijanja ove bolesti mogu da smanje samo ukoliko igramo po nekim pravilima, koja nam baš nisu uvek po volji.

Foto: Pixabay.com

S obzirom da se HIV najčešće dobija seksualnim putem, nije dovoljno samo pričati da je kondom obavezan kada imamo seks sa nepoznatom osobom, već to treba redovno i raditi. Prvo zaštita – kondom, pa potom uživanje. Infekcija HIV-om se može preneti i putem krvi, najčešće upotrebom istog šprica pri unošenju psihoaktivnih supstanci, i sa majke na dete – tokom trudnoće ili pri dojenju bebe ukoliko je majka pozitivna.

S obzirom na ove podatke i činjenice, Freddie nije oboleo od HIV-a, a kasnije i umro od side zbog svoje seksualne orijentancije, već zbog toga što nije bio oprezan i pažljiv u  svojim burnim ljubavnim avanturama. Pevač grupe „Queen“ je 24 sata pre smrti priznao da boluje od side, dok je čuveni glumac Rok Hadson to uradio četiri meseca pre smrti 1985. godine. Govori se da je on bio prva velika zvezda koja je priznala da ima sidu.

Bez obzira na to da li ste slavni ili ne, da li ste gej ili strejt, da li ste beli ili crni, vernik ili ateista.., HIV ne bira. Svako od nas je u riziku da dobije virus ukoliko nema razvijenu svest o razmerama ove bolesti, koja kada uzme maha, ide do kraja.

Zbog toga, ukoliko se rizično ponašate, uradite test na ovaj virus. Danas to možete učiniti i besplatno u organizacijama i zdravstvenim insitucijama koje organizuju pregled i testiranje.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *