02. 07. 2020.

Svečano otvaranje Sportskih igara mladih: Takmičari iz regiona dolaze u Novi Sad

Svečano otvaranje Sportskih igara mladih (SIM) za region održaće se u Novom Sadu 15. maja na Trgu slobode sa početkom u 10 časova. Grad Novi Sad i Sportske igre mladih Srbije zajedno organizuju ovaj skup, a ovo će biti treći put da se regionalno otvaranje dešava u Srbiji. Sportske igre mladih osnovane su 1996. godine u Hrvatskoj u Splitu, Bosna i Hercegovina priključila se igrama 2010, a Srbija 2013. godine. Do današnjeg dana su se razvile u najmasovniju amatersku sportsku manifestaciju u Evropi koja godišnje okuplja više od 170.000 dece i mladih iz brojnih država.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je za Novi Sad velika čast što će Sportske igre mladih krenuti baš iz tog grada: – Ovakav koncept zapravo predstavlja plemenitu akciju koja je usmerena na decu, a ima regionalni karakter. Završna manifestacija je prilika da se vršnjaci iz tri države upoznaju i druže, što je dobro za budućnost i za relaksiranje odnosa u regionu koji su uvek izazovni.

Foto: Youtube/Screenshot

Predsednica Sportskih igara mladih Srbije, Ivana Jovanović, napominje da će još 24 grada širom Srbije biti domaćini karavana radosti i prijateljstva Sportskih igara mladih za 2019. i podseća da će se pobednici iz sve tri države plasirati na međunarodno finale koje će biti održano u Splitu krajem avgusta.

Po završetku programa, slede završni finalni turniri za Novi Sad u devet sportova po terenima širom grada. Pobednici će obezbediti plasman na Državno finale, koje je na programu u drugoj polovini jula u Beogradu. Takođe, biće održano i Državno finale Dunav sportskih igara mladih u atletici, staza do 60 metara, gde će pobednici steći pravo direktnog plasmana u Split, gde će se u avgustu održati veliko Međunarodno finale Igara. Po završetku takmičenja na Trgu slobode, u organizaciji Grada Novog Sada i Dunav osiguranje Sportske igre mladih, od 21 čas uslediće koncert grupe Frajle.

Foto: Youtube/Screenshot

Nakon Novog Sada, SIM sportski dani biće održani sledećim redom: Opovo (16. Maj), Petrovac na Mlavi (17. Maj), Kikinda (20. Maj), Zrenjanin (21. Maj), Sombor (22. Maj), Valjevo (23. Maj), Pančevo (24. Maj), Omoljica (25. Maj), Banatsko Novo Selo (26. Maj), Zaječar (27. Maj), Niš (28. Maj), Surdulica (29. Maj), Sremska Mitrovica (31. Maj), Irig (1. Jun), Beograd (3. Jun), Požarevac (4. Jun), Čačak (6. Jun), Kraljevo (7. Jun), Kuršumlija (8. Jun), Sokobanja (10. Jun), Novi Pazar (11. Jun), Priboj (12. Jun), Čajetina (13. Jun) i Kragujevac (15. Jun).

Izvor: Sport Klub, savremenisport.com i RIC

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *