09. 12. 2019.

Stroži nadzor granica: Državljani Zapadnog Balkana od 2021. godine tražiće dozvolu za ulazak u EU

Državljani zemalja Zapadnog Balkana za dve godine će morati putem interneta od Evropske Unije da zatraže dozvolu za ulazak u Šengen zonu i da uz to plate taksu od sedam evra, u sklopu mera koje je EU uvela za mnogo strožiji nadzor spoljnih granica Unije. Ova odluka, koju su usaglasili ambasadori zemalja EU, potvrdio Evropski Parlament, pa potom usvojio Savet Ministara Unije, stupa na snagu januara 2021. godine u sklopu ETIAS (Evropski sistem za putne informacije i odobrenja) sistema.

ETIAS je automatski IT sistem stvoren za utvrđivanje rizika u vezi sa posetiocima koji su izuzeti iz viznog režima za putovanje u Šengen zonu. Svi državljani trećih zemalja koji su izuzeti iz viznog režima, a planiraju da putuju u Šengen zonu pre puta će podnositi zahtev za odobrenje putovanja putem interneta. Podaci će omogućiit prethodnu proveru potencijalnih bezbednosnih rizika i rizika od nelegalne migracije. ETIAS odobrenje nije viza. ETIAS predstavlja lakši, znatno jeftiniji, brži i pristupačniji sistem koji će u više od 95 odsto slučajeva dati pozitivan odgovor za nekoliko minuta.

Foto: Pixabay.com

To će obuhvatiti građane svih zemalja izvan Unije, kojima nije potrebna ulazna viza u Šengenski prostor EU, uključujući države Zapadnog Balkana. ETIAS sistem će omogućiti da se unapred proveri, i ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u Šengenski prostor građanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza. Primena sistema ETIAS podrazumeva registraciju putem interneta, a sve podnešene informacije jednog putnika automatski će se obrađivati u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnova da se odbije dozvola za putovanje. Nakon podnošenja zahteva, putnik koji namerava da krene u Šengen zonu će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati nakon što u ETIAS sistemu budem primljen zahtev, ako bi bila potrebna dodatna provera podataka. Dozvola za putovanje će trajati tri godine, odnosno do kraja važenja putnih dokumenata.

Pored zemalja Zapadnog Balkana, na spisku zemalja koje će morati da zatraže dozvolu za ulazak su Australija, Kanada, Sjedinjene Američke Države i brojne druge. Ova odluka je najviše pogodila stanovnike SAD-a, zbog činjenice što je EU htela da im uvede vize, ali im predlog nije prošao. Odgovor za ovako nešto leži u činjenici da SAD nisu htele da ukinu vize za neke članice EU, pa će tako sada državaljni SAD-a morati da traže dozvolu od EU za ulazak u Šengen zonu.

Priredio: Denis Milović, Izvor: N1/RIC

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *