28. 03. 2020.

Srećna Nova 2019! Gradski trgovi na Balkanu u “najluđoj noći”

„Pet do 12“, a vi još uvek pojma nemate gde ćete večeras? Pritom, kraj je godine, malo ste „dekintirani“ što bi se reklo u narodu – omladini. Ne treba vam neka velika lova, ukoliko imate sreće i živite u nekim od ovih gradova na Balkanu. Samo je potrebno dobro raspoloženje, osmeh i da pomislite nešto tačno u ponoć, neku želju koja će biti samo za vas.

Poput svetskih metropola i gradovi na našem Balkanu pokušavaju da se nadmeću u što lepšem i raskošnijem prazničnom ruhu i duhu, koji simbolično predstavlja završetak jedne i početak nove, svi se nadamo, lepše godine.

Ljubljanske zvezde padalice

Najsevernija prestonica Balkana od početka decembra pa sve do prve polovine januara postaje prava svetlucava lepotica. Najpoznatiji umetnici i slikari zaduženi su za osmišljavanje ukrasne rasvete, a ove godine ona je posvećena spajanju sa prirodom, što se posebno ogleda u bezbrojnim zvezdama padalicama koje osvetljavaju staro gradsko jezgro. U to vreme Prešernov trg, okolne ulice i sva tri mosta preko Ljubljanice naprosto zasijaju, a sa štandova novogodišnjeg sajma, prepunih šarenih suvenira i poklona, širi se miris tradicionalnih slovenačkih specijaliteta. Za ljubitelje muzike odzvanjaju zvuci božićnog koncerta ispred Gradske većnice, a na trgovima sve vrvi od gledalaca uličnih pozorišnih predstava i svirača. Pa ipak, svi najradije dočekuju novogodišnju noć, kada se nad gradom rasprsne veličanstven vatromet.

Foto: Pixabay.com

Zagrebački advent

Glavni grad Hrvatske već dugo godina ima jedan poseban praznični spektakl – advent, koji se stalno širi na sve veći broj ulica, parkova i gradskih četvrti. Ova turistička manifestacija po kojoj Zagreb postaje sve više poznat u celoj Evropi nosi božićni i novogodišnji duh kroz mnogobrojne manifestacije i događaje pod blistavo okićenim gradom, uz mirise medenjaka i zvuke zvončića i praporaca. Bilo da se oprobate u klizanju u Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava, šetate pod zrinjevačkim platanima okićenim hiljadama lampica, degustirate kuvano vino ili starinske hrvatske poslastice, birate unikatne suvenire, slušate tonove božićnih klasika iz starog paviljona ili orgulje u katedrali, uživanje vas ne može zaobići.

Sarajevska novogodišnja čarolija 

Početkom decembra i Sarajevo zasvetli hiljadama novogodišnjih lampica a jelka visoka više od deset metara zasija i najavljuje mnogobrojne svečanosti grada. Među osvetljenim najlepšim građevinama i velikim ukrasima oseća se kraj stare i početak naredne godine. U to vreme u parku Hastana čuje se graja klizača na velikom klizalištu, koraci odzvanjaju baščaršijskom kaldrmom odakle dopiru mirisi čuvenih bosanskih specijaliteta, a na sve strane čuju se zvuci koncerata i žamora svih onih koji bi da osete dobre praznične vibracije. Pa ipak najveći spektakl pruža doček na otvorenom, kada se 1.januara u ponoć nad Trgom Bosne i Hercegovine raspuknu boje vatrometa.

Foto: Pixabay.com

Beograd otvorenog srca

I Beograd, okićen svake godine sve više i šarenije, sa proslavama na više velikih gradskih trgova, može da se pohvali velikim vatrometom i prazničnim raspoloženjem zbog koga milioni turista dolaze da osete njegove damare. Ono što ga razlikuje od drugih gradova je skoro pedeset godina stara manifestacija Ulica otvorenog srca, koja se svakog 1. januara održava u Svetogorskoj, ali poslednjih godina i u drugim ulicama. Tada svako ko kupi crveni klovnovski nos postaje deo humanitarne akcije za nadu bolesnoj deci. Budući da prema julijanskom kalendaru Božić stiže nakon Nove godine, ispred Hrama Svetog Save svake godine se može videti takozvano »Božićno selo« u kome se neguju tradicionalni običaji najradosnijeg hrišćanskog praznika. Poseban doživljaj predstavlja proslava pravoslavne Nove godine 13. na 14. januar, kada se nad istim ovim mestom ispaljuje najlepši vatromet u zemlji.

Kotorske božićne melodije

Ako se pitate kako izgleda proslava Nove godine i Božića na obali mora, odgovor možete potražiti u crnogorskom gradiću koji se ugnezdio u najdubljem delu veličanstvenog Bokokotorskog zaliva. I ovde se, iako bez snega i hladne zime, svake godine održavaju manifestacije »Od Božića do Božića«, kada kamene kule sapete između neba, mora i planina zatrepere od zvukova klasične i duhovne muzike, ali i toplih pesama klapa. Novogodišnji bazar zašareni grad, a za ljude dobrog srca tu su i humanitarne večeri. Najveselije je svakako onda kada muzika zagreje duše svih koji Novu godinu dočekuju na Trgu od oružja.

Foto: Pixabay.com / nickgesell

Skopljanska humanitarna trka

I makedonska prestonica jedva čeka prazničnu atmosferu. Ljudi južnjačkog temperamenta, koji život vole i slave ga na poseban način, veliku radost pokazuju za novogodišnje praznike. Uz mnogobrojne manifestacije, poput trke Deda Mrazeva, u kojoj učesnici u crvenim kostimima trče ulicama Skoplja, naši južni susedi vole provod uz dobru muziku i veliki vatromet na Trgu Makedonija, sa koga se slavlje protegne do duboko u noć.

Slavili na nekom od gradskih trgova i ulica Balkana ili u toplini svog doma, neka vam taj novi, prvi dan sledeće godine bude važan samo kao nova šansa da učinite ono što niste i sprovedete odluke koje već davno čekaju na vas. A ona cela neka vam bude najsrećnija do sad.

 

Živeli i srećna Nova 2019!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *