09. 12. 2019.

Severna Makedonija na korak od početka pretpristupnih pregovora sa EU

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da će Severna Makedonija najverovatnije dobiti datum za pretpristupne pregovore sa Evropskom unijom u julu mesecu.

Junker je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim dodao da će EK uložiti dodatne napore da ova zemlja   tokom predstojećeg leta dobije termin za početak pregovora.

Zaev je istakao da bi ta odluka trebalo da se donese tokom leta, jer kako je rekao njegova zemlja je to 100 odsto zaslužila.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han rekao je da je veoma značajno da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom, zbog toga što bi to bila nagrada za tu zemlju zbog napora da se usvoji Prespanski sporazum sa Grčkom. Prema njegovim rečima, taj sporazum može imati veliki uticaj na ceo region.

Kako navodi severnomakedonska agencija o datumu za početka pretpristupnih pregovora će se raspravljati na sastanku lidera EU 18. juna u Luksemburgu, a na osnovu preporuke EK za otvaranje pregovora objavljene u poslednjem izveštaju o napretku te zemlje, objavljenom krajem maja.

Izvor: B92/MIA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *