17. 10. 2019.

Samit u Berlinu o Zapadnom Balkanu: Evropska unija mora da se širi na Balkan

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je na samitu o Zapadnom Balkanu u Berlinu da Evropska unija mora da se širi na područje Balkana, ali je isključio mogućnost da se sve zemlje sa tog prostora istovremeno pridruže EU, jer kako je ocenio reforme u njima se ne sprovode istom brzinom.

Ukoliko neka zemlja brže napreduje na putu pristupanja EU, ne bi trebalo da bude oštećena zbog onih država u kojima je taj proces sporiji, rekao je Han, a prenela je RTCG.

Proces pristupanja, kako je dodao, predstavlja pozitivan signal za investitore, a smanjenjem nezaposlenosti mladih u regionu se smanjuje i rizik od mogućnosti regrutovanja radikalnih ili čak terorističkih pristalica.

Foto: Youtube/Screenshot/Johanes Han

Balkanske zemlje su naši susedi i ne može i ne sme da nam bude svejedno kakva je njihova politička i ekonomska situacija, poručio je Han.

On smatra da Bregzit neće imati ni pozitivan ni negativan uticaj na proširenje EU.

Foto: Youtube/Screenshot/Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Ana Brnabić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na samitu da je jedini uslov za nastavak pregovora sa Kosovom da kosovski zvaničnici povuku takse koje su uvele Srbiji, i naglasio da su “svi tražili da se ukinu takse”. On je za televiziju N1 rekao da su i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron tražili da se takse ukinu, i da će za sledeće  “razgovore u užem format uz posredstvo EU” imati priliku 1. ili 2. jula u Parizu.

Merkelova i Makron su rekli da Srbija i Kosovo moraju da nastave pregovore i da nemaju nameru da propišu rešenje.

Foto: Youtube/Screenshot/Angela Merkel, Emanuel Makron

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je na samitu u Berlinu da Srbija prizna Kosovo u sadašnjim granicama, ocenjujući da bez obostranog priznanja neće biti napretka.

Foto: Youtube/Screenshot/Ramuš Haradinaj

Izvor: N1/RIC

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *