23. 02. 2020.

Reč mladih: Rijaliti programi odvlače pažnju od realnih problema

Sigurno ste se barem jednom u životu susreli sa izrekom „dajte narodu hleba i igara“. Ona predstavlja sinonim za svaku situaciju u kojoj se želi skrenuti pažnja sa bitnog na nebitno. Dok su u doba Rimljana to bile gladijatorske igre, danas su to rijaliti programi koji se u Srbiji zemlji danonoćno plasiraju preko (privatnih) medija sa nacionalnom frekvencijom.

Živimo u savremenom dobu u kojem mediji i internet imaju najveći uticaj na ljude. Uprkos tome što je osnovna uloga medija da informišu o aktuelnim zbivanjima ne bežeći od kritičkog pristupa svakoj temi, danas se njihova uloga svela na podilaženje ukusu najšire publike bez želje da se na nju utiče u edukativnom ili bilo kakvom drugom kvalitativnom smislu. Po svom karakteru rijaliti programi su verovatno najekstremniji primer plasiranja sadržaja čije su glavne karakteristike necivilizovano, primitivno i vulgarno ponašanje učesnika čiji ispadi se kreću od mizoginije do fizičkog nasilja.

Jedan od najvećih problema ovakvih sadržaja je i taj što im pristup imaju i najmlađi članovi naše zajednice odnosno deca, koja umesto da vreme provode uz sadržaje koji imaju obrazovni ili naučni karakter ona bivaju „bombardovana“ galamom, psovkama i agresivnim ponašanjem učesnika rijalitija. Odbijanjem države da preko svojih regulatornih tela emitovanje ovakvih sadržaja ograniči i omogućavajući njihovo besomučno celodnevno emitovanje šalje se poruka da je takvo ponašanje društveno prihvatljivo i poželjno.

Ali nemojte se zavarati i pomisliti da je svrha ovog programa da vas zabavi. Ne. Svrha rijaliti programa je odvlačenje pažnje od realnih problema sa kojima se svako društvo, pa i naše, susreće čime se vlastodršcima omogućava da se tim problemima bave na za njih najlakši način koji je po pravilu motivisan lukrativnim razlozima.

Umesto da mlade zanimaju aktuelne teme koje se bave pitanjima kupljenih diploma, plagijata i generalnog ruiniranja obrazovno-vaspitnih institucija njihove glavne teme postaju aktuelna dešavanja unutar rijaliti programa.  Umesto da im fascinacija budu ljudi koji  svojim radom doprinose razvoju društva, umesto da ih učimo kako su se žene borile za svoja prava i kako su one doprinele razvoju društva, mi ih učimo da su provokativno oblačenje i promiskuitetno ponašanje pravi put do uspeha.

Zato je vrlo važno da se rijaliti programi, ako se ne ukinu, onda da se barem ograniči vreme i termini njihovog emitovanja. Vreme je da se prostor u medijima oslobodi za emisije naučno obrazovnog karaktera koje će dati šansu i priliku budućim generacijama da prošire svoj fond znanja i naprave sebi jaku osnovu za dalje obrazovanje i vaspitanje. Od malih nogu se dete uči i stiče navike koje će praktikovati dalje u životu. Hajde da napravimo sebi cilj da im za 10 godina ne budu navika da se svađaju, psuju, tuku, već da imaju želju da nauče nešto novo, saznaju, preispituju i istražuju. Možda će mnogi reći da je ovo isuviše optimistično, ali s obzirom na to da studiram pedagogiju gajim određeni pedagoški optimizam kada su ovakve teme i ciljevi u pitanju.

Autorka teksta je studentkinja pedagogije u Beogradu

Foto: Privatna arhiva/Iva Đolović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *