17. 10. 2019.

Radovan Laćarak, urednik ITmagazina: Naš region kaska za IT svetom, ali se trudimo da ih stignemo

Od malih nogu znao je šta ga interesuje, ali mu je nekoliko godina trebalo da shvati kako da upakuje u celinu sve ono što ga zanima. Imao je samo 10 godina kada se zainteresovao za novinarstvo i tehnologiju, a nakon četiri godine, odnosno u 14. godini života, svoje želje počeo je da sprovodi u delo. Radovan Laćarak (21), pokrenuo je projekat ITmagazin, portal koji objedinjuje novinarske žanrove i tehnologiju. Za naš portal govori o pokretanju samog projekta, svojim ciljevima kroz ono što radi kako bi tematiku približio što većem broju ljudi, ali i generalno o važnosti IT-a.

Šta je ITMagazin i koje sve teme pokriva vaš portal ?

ITmagazin je online platforma koja sadrži teme iz tehnologije, gejminga kao i preduzetništva.

Koliko dugo postoji ITMagazin?

ITmagazin postoji od 2014. godine. Prolazio je kroz nekoliko faza kako sadržaja tako i izgleda.

Koji je cilj portala, odnosno vaša osnovna vizija ?

– Naša vizija je osnaživanje mladih u svetu tehologija i preduzetništva. Svi dobro znamo da je svaki početak veoma težak, a mi smo tu da maksimalno pomognemo.

Foto: Privatna arhiva

Kako ste došli na ideju da se kroz pisanje bavite sferom IT-a ?

– Kao što sam već rekao sve se to dešavalo u mojoj glavi sa 10 godina samo mi je trebalo nekoliko godina da naučim kako svoju želju da lansiram u javnost. Sa 13 godina mnogo vremena sam provodio sam jer nisam imao nikoga i došao sam na ideju da napravim ”online druga”, odnosno sajt s kojim ću ”provoditi vreme” i tako sam svoju kreativnost preneo na portal.

Koja je vaša ciljna grupa ?

– Naša ciljna grupa su svi korisnici interneta i savremenih platformi, pretežno srednjoškolci i studenti koji žele da promene nešto u svojoj okolini.

Zašto smatrate da je ova tematika važna za mlade ljude, kao i za celokupno društvo ?

– Društvo se razvija ka savremenim tehnologijama, a i same tehnologije svakim danom se sve više i više menjaju tako da je veoma važno da se s tehnologijom postupa ispravno.

Foto: Privatna arhiva

Da li ste i sami bili deo nekih događaja koji su povezani sa gejmingom ili IT-em i možete li nam ispričati o nekom događaju kojem ste i sami prisustvovali, a koji je na vas ostavio najjači utisak?

– Naravno, ITmagazin je već nekoliko godina dosta popularan među dešavanjima u IT svetu. Događaj koji je na mene ostavio najjači utisak, pa bio je to ITkonekt ove godine, sajam zapošljavanja u IT-u na kom se dosta toga moglo naučiti o zapošljavanju u kompanijama koje se bave ovom delatnošću. 

Kako ste zadovoljni sa stanjem u našoj zemlji, govoreći o IT-u ? Mislite li da postoji perspektiva za one koji žele da se bave ovim poslom ?

– Veoma dobro znamo da naš region dosta kaska sa drugim zemljama, ali svakako se trudimo da nove usluge plasiramo i u našoj zemlji kao i u okolni.

Šta biste porucžčili našim čitaocima koji imaju slična interesovanja kao i Vi ?

Da jednostavno veruju u sebe i ako imaju interesovanje za pokretanje nekog svog projekta idu ka tome. Biće dosta padova na tom putu, ali kada plasiraju sam projekat biće veoma ponosni na sebe, a i na ljude koji su im uporno govorili da nikad u životu neće uspeti.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *