02. 07. 2020.

Prvi Prajd u Novom Sadu: Svaki čovek na ovom svetu ima pravo na svoja ljudska prava

Prva Parada ponosa u Novom Sadu biće održana u petak, 17. maja u 12 sati, na Trgu Republike, u okviru “Nedelje ponosa”. Moto novosadskog Prajda je ”Izađimo zajedno”, a organizuje ga grupa ”Izađi” uz podršku Grada i OPENS-a, organizacije Omladinska prestonica Evrope.

Prajd ima za cilj da javnost upozna sa problemima i izazovima sa kojima se LGBT zajednica svakodnevno suočava, kao i sa činjenicom sa je nasilje zasnovano na mržnji sveprisutna u društvu, navode organizatori. Povorke neće biti, a čitav događaj obezbeđivaće policija.

Nedelju ponosa otvorili su tribinom o vidljivosti potreba LGBT osoba u javnim politikama, kojoj, osim predstavnika Centra za socijalni rad i kancelarije ombudsmana, nije prisustvovao niko od gradskih zvaničnika.

Foto: Pixabay.com

– Želimo da prikažemo da LGBT osobe postoje i van velikih centara, da postoje na teritoriji čitave Srbije i da je potrebno da neko stane u njihovu odbranu, to jest da se bori za njihova ljudska prava. Nedeljom ponosa ne želimo da ugrozimo ničija prava, već da pokažemo da svaka osoba na ovom svetu ima pravo na svoja ljudska prava – rekao je Filip Kocevski iz Grupe “Izađi”.

Vukašin Grozdanić, OPENS, kaže da je vrlo važno da se kontinuirano i svakodnevno radi na pitanjima diskriminacije i nasilja, ako postoji, među mladima LGBT, kako bi na odgovarajući način mogli da se reše ti izazovi

– Moramo da vidimo kako kroz saradnju sa različitim institucijama možemo da razgovaramo o tome kako da učinimo kvalitetnijim život mladih iz LGBT populacije – istakao je Grozdanić.

Izvor: N1

Foto/Cover: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *