27. 02. 2020.

Protesti u Srbiji: „Pet minuta“ na RTS-u, hapšenja, čekanje predsednika

Vikend za nama bio je buran u Beogradu, jer su u subotu građani nezadovoljni stanjem u državi i izveštavanjem Radio televizije Srbije o protestima pod nazivom “1 od 5 miliona”,  svoj bunt otišli da iskažu ispred zgrade javnog medijskog servisa. Oni su, nakon nekog vremena, ušli u zgradu RTS-a, tražeći od glavnog urednika Dragana Bujoševića da im da prostora u Dnevniku da kažu građanima da se u Beogradu, ali i širom zemlje, svakog petka ili subote održavaju protesti građana nezadovoljnih trenutnim stanjem u državi, sa željom da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ode s vlasti i da mediji budu slobodni.

U međuvremenu su došli pripadnici MUP-a i Žandarmerije, koji su uzeli kontrolu situacije u svoje ruke, te su demonstranti među kojima su bili i predstavnici Saveza za Srbiju (opozicioni blok) Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Boško Obradović, Zoran Lutovac, morali da napuste zgradu, i zakazali nove proteste u nedelju u 12 sati, ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.

Foto: Protesti, RTS, Youtube/Screenshot

Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas izjavio je za televiziju N1 da nije postojao nikakav plan da se ulazi u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) i ocenio da se to desilo spontano.

Niko tamo nije nikom pretio, nikakav pritisak na novinare nije vršio. Sve je bilo na pristojnom i civilizacijskom nivou”, ocenjuje Đilas i dodaje da je nakon ulaska pokušavao da smiri tenziju. – rekao je Đilas.

Nakon protresta u subotu, uhapšen je i učenik gimnazije Pavle Cvejić  (19), i još 18 osoba.

Dan kasnije, u nedelju 17. marta, u 12 sati, ispred predsedništva Srbije u Ulici kralja Milana u Beogradu, okupljeni protestanti ponovili su sa kamiona zahteve za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS Dragana Bujoševića, kao i za fer i slobodne izbore, pod uslovom da se šest do devet meseci pre tih izbora oslobode mediji.

Foto: 1 od 5 miliona/Facebook page

Oni su blokirali Predsedništvo,  ali i stanicu policije u ulici Despota Stefana, tražeći da se uhapšeni oslobode.

Lider “Dveri” Boško Obradović saopštio da opozicija i demonstranti nadležnima daju rok do sutra (ponedeljak 18. mart) u 15 sati da oslobode sve uhapšene tokom sinoćnih i današnjih protesta.

– Ako je neko odgovoran, onda sam to ja, pa onda Đilas, Lutovac, Stefanović i svi koji smo bili u zgradi RTS. Uhapsite nas, a ne mlade. Imate do sutra u 15 sati da pustite sve uhapšene. Ukoliko oni sutra ne budu pušteni, saopštićemo kada se opet okupljamo, i to će biti kraj ove vlasti.

Govornici su takođe tražili da izađe i predsednik Vučić i da se obrati građanima, on to nije učinio.

Foto: Youtube/Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se takođe povodom svih događaja oglasio prvo na društvenoj mreži Instagram i napisao ” da je “Srbija demokratska zemlja koja će umeti na najbolji mogući da odgovori na nasilje”.

U Srbiji ne sme da postoji strah, Srbija je demokratska zemlja, Srbija je pravno uređena zemlja i Srbija će na najbolji mogući način, u skladu sa tim principima, umeti da odgovori na nasilje”, napisao je Vučić. On je sinoć rekao da više neće biti nekažnjenog nasilja.

Izvor: RIC/N1/Blic

Foto: 1 od 5 miliona, Facebook page/poceloje.rs 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *