27. 02. 2020.

Prošla godina najteža za novinarstvo u svetu: Ugrožene medijske slobode na Zapadnom Balkanu

  1. Ambasador Velike Britanije Denis Kif izjavio je  da je 2018. bila najteža za novinarstvo u svetu, ubijeno je 80 novinara, a stanje u medijima se “komplikuje na svim meridijanima“. Na Zapadnom Balkanu beleži se pad medijskih sloboda.

Kif je na konferenciji „Povratak u budućnost“ koju je organizovao BBC na srpskom, rekao da će u Londonu 10. i 11. jula biti održana Međunarodna konferencija posvećena slobodi medija, na koju će biti pozvani ministri spoljnih poslova, organizacije civilnog društva i medijske organizacije.

„Cilj je da sve države učesnice obavežemo na konkretne aktivnosti u cilju zaštite medijskih sloboda. Želimo da ojačamo mehanizme zaštite novinara i resakcija“, rekao je Kif.

Britanski ambasador je BBC-iju čestitao godišnjicu rada u Srbiji i svim profesionalnim medijskim kućama poželeo da ne budu „samo posrednik, već glavni bedem odbrane javnog interesa i činjenica“.

Kif je dodao da se mnogi u regionu pozivaju na uputstvo BBC kao glavni autoritet, što samo potvrđuje snagu i vrednost brenda BBC, kojeg se i u Velikoj Britaniji podjednako plaše i vlast i opozicija.

Urednik BBC za Evropu i Ameriku Ameriko Martins rekao je da je cilj te kuće da srpskoj publici obezbedi specifičan sadržaj, analitičko i istraživačko novinarstvo.

Izvor: Danas

Foto: AndyLeungHK/Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *