06. 04. 2020.

“Proglas” studenata medijima: “Živimo u sistemu u kome se cene lažne diplome…”

Studenti , učesnici protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu, uputili su medijima tekst pod nazivom ”Proglas”.

Oni su pozvali studente, profesore, nastavnike i saradnike u nastavi da se pridruže građanima koji protestuju i koji se, kako navode, bore za poboljšanje svojih socijalnih, ekonomskih, političkih i kulturnih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije.

”Studenti  i profesori, kao akademski građani sa visokim obrazovanjem, moraju da stanu zajedno u borbi protiv uništavanja institucija i društvenih vrednosti”, navodi se u tekstu proglasa i konstatuje da živimo u sistemu u kome se cene lažne diplome i plagijati, a osobe sa takvim narativom urušavaju sistem vrednosti, školstvo, naučne institucije i bitne objekte kulturnog i istorijskog nasleđa.

Potpisnici ovog teksta  podržavaju formiranje komisije za ispitivanje doktorata i pozivaju sve univerzitete da, u skladu sa svojom autonomijom, formiraju komisije koje bi revidirale sve diplome i radove čija je originalnost dovedena u pitanje,a pogotovo diplome aktuelnih i istaknutih ličnosti sa javne scene.

U proglasu je navedeno i da pored kvalitetnih visokoškolskih institucija, studenti i profesori zahtevaju i reviziju izbornih zakona, čime bi, kako se navodi, bilo omogućeno mladim ljudima, kao budućim učesnicima u političkom životu, da slobodno izglasavaju svoje legitimne predstavnike.

Istovremeno studenti koji su  solidarni sa studentskom inicijativom ”1 od 5 miliona” i zahtevima protesta, osuđuju represivne mere vlasti koje su usmerene prema omladini i kolegama kao i sramna medijska opravdanja takvog ponašanja.

Foto: Studenti/”1 od 5 miliona”, Facebook page/poceloje.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *