25. 05. 2020.

Preminula književnica Grozdana Olujić

Književnica, romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u 85. godini života juče u Beogradu, saopštilo je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Grozdana Olujić rođena je 30. avgusta 1934. u Erdeviku, završila je gimanziju u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvi roman, „Izlet u nebo“, objavila je 1958. Usledili su romani „Glasam za ljubav“ iz 1963, „Ne budi zaspale pse“ (1964), „Divlje seme“ (1967), „Glasovi u vetru“ i „Preživeti do sutra“ iz 2017. Godine. Objavila je zbirke bajki „Sedefna ruža i druge bajke“, „Nebeska reka i druge bajke“, „Kamen koji je leteo“, „Snežni cvet“, „Jastuk koji je pamtio snove“ i roman bajku „Zvezdane lutalice“.

Grozdana Olujić je decenijama zastupljena u domaćoj lektiri za osnovce, ali i u lektiri za studente komparativne književnosti na nekoliko američkih univerziteta. Zbog visokih umetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog  Viteškog ordena Daneborg.

Sve njene kratke priče iz zbirke „Afrička ljubičica“ uvrštene su u antologije širom sveta (u Nemačkoj, Izraelu, Rusiji, Indiji, Engleskoj, SAD, Engleskoj…), a njena priča „Igra“ nagrađena je na konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj.

Pored svih najvažnijih domaćih nagrada – tri nagrade Zmajevih dečijih igara, priznanja „Politikinog zabavnika“, „Mlado pokolenje“, „Zlatni leptir“, „Stara maslina“, NIN-ova nagrada, nagrada „Bora Stanković“ za celokupno delo, Grozdana Olujić dobila je i nagradu Svetske akademije za umetnost i kulturu (World Academy for Art and Culture, USA).

Njene knjige prevedene su na 36 jezika. Predajući joj Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije 2004. godine, tadašnji predsednik Slobodan Rakitić je istakao da je književno delo Grozdane Olujić od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i „baština srpskog naciona“. Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnosti i međunarodnu saradnju „Adligat“ kojem je poklonila svoju biblioteku. Ova dva udruženja pokrenula su, kako stoji u saopštenju udruženja, inicijativu da slavna književnica bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Foto: Youtube/Screenshot

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *