25. 05. 2020.

Požari u Sibiru: Gori 25,3 hiljade hektara šume

U regionima Sibirskog federalnog okruga gori 25,3 hiljade hektara šume, a u gašenju požara učestvuje 1.092 ljudi i 193 jedinice tehnike, saopštio je zamenik načelnika Odeljenja za šumarstvo u Sibirskom okrugu Jurij Ivanko, a piše Sputnjik.

– Prema jutrošnjim podacima aktivno je 46 požara koji su zahvatili teritoriju od 25,3 hiljada hektara. Lokalizovano je 20 požara, dok je do sada ugašeno 55 požara na površini od 1,9 hiljada hektara – rekao je Ivanko.

Ovlašćeni predstavnik predsednika Rusije u Sibiru Sergej Menjajlo istakao da je situacija sa požarima u tom regionu teška i da se pogoršava.

– U odnosu na prošlu godinu, broj požara veći je četiri i po puta, dok je površina zahvaćena vatrom veća devet puta. Period šumskih požara počeo je sedmicu-dve ranije od uobičajenog“, rekao je on.

Menjajlo je podsetio da su šumski požari prošle godine u nepristupačnim sibirskim regionima izazvali veliko zagađenje vazduha u pet regiona. On je apelovao na vlasti da maksimalno strogo pristupe organizaciji protivpožarne akcije, posebno za vreme vikenda i neradnih dana.

Izvor: Sputnjik

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *