07. 07. 2020.

Potez očajnika ili dobra taktika: „Jedan od pet miliona“ razloga za brigu

Odluka udruženja „Jedan od pet miliona“ da napusti proteste ( subotom ) u Beogradu  i da izađe na predstojeće parlamentarne izbore došla je kao hladan tuš – mnogi su se zaledili. Naime, radi se o udruženju koje je pre više od godinu dana i započelo sa protestima protiv režima predsednika Aleksandra Vučića, pre svega zalažući se za slobodu medija i stvaranja uslova za fer izbore.

Pitamo se, da li su se to u međuvremenu stvorili uslovi za fer izbore, te su pripadnici ovog udruženja  odlučili da učestvuju u istim, odnosno da ne stupe u bojkot?

Ovu odluku prokomentarisao je i profesor Čedomir Čupić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji je za televiziju N1 rekao da je ona potpuno neprihvatljiva i nerazumna.

Foto: Prof. Čedomir Čupić/Screenshot/N1

– Na poslednjem protestu “1 od 5 miliona” osetio sam nešto nemoguće, ide transparent sa natpisom “bojkot”, a u svom govoru jedan mladi čovek kaže da će videti da li će učestvovati na izborima. To je socijalna šizofrenija. Jedno govorite, a drugo radite. Videćemo šta stoji iza toga, vreme će da pokaže – rekao je profesor.

Iz „1 od 5 million“ kažu da  će izlaskom na izbore sprečiti prevarante i trojance da opet prevare narod i pojedu nam još četiri godine života održavajući Aleksandra Vučića na vlasti.

– Ovo je obračun sa svima koji su od Srbije napravili poligon za svoje politikanske igre, isti sistem preživljava već decenijama”, izjavila je na konferenciji za novinare Valentina Reković.

Podsetimo da je udruženje „1 od 5“ miliona potpisalo i Sporazum sa narodom, koji su ovim potezom prekršili, ali kako su rekli na konferenciji za medije, nisu to uradili samo oni.

Foto: Bojan Džodan

– Mi kao udruženje građana smo bili inicijatori takvog sporazuma. Na žalost, prema informacijama koje imamo, neke stranke, potpisnice Sporazuma već rade na tome da izađu na izbore, a u tome će im se pridružiti i pojedini članovi stranaka koje su u bojkotu – objasnila je   Reković.

Nakon ove odluke na društvenim mrežama se vode polemike šta bi sve to moglo da znači? Od raznih teorija zavere poput one da se udruženje prodalo, do toga da je ovo ipak neki taktički postupak u borbi protiv aktuelnog režima.

Srđan Marković podneo je ostavku u Predsedništvu udruženja “ 1 od 5 miliona”, jer se ne slaže sa odlukom o izlasku na izbore, napominjući da ostaje pri ideji da se izbori bojkotuju.

– Do poslednjeg trenutka sam se borio da do ovoga ne dođe, a pošto je doneta odluka kakva je doneta, podneo sam ostavku u Predsedništvu Udruženja, zajedno sa Milošem Simovićem i povukao se – rekao je Marković u izjavi za Betu.

Foto: Poceloje.rs/Facebook page “1 od 5 miliona”

On je rekao da to čini jer se ne slaže sa metodom Udruženja u borbi protiv aktuelne vlasti. Istovremeno dvojica organizatora prošlogodišnjih protesta “Jedan od pet miliona” na Kosovu ogradila su se večeras od današnje odluke organizatora tih protesta u Beogradu da izađu na predstojeće izbore u Srbiji, preneo je portal KoSSev.

S obzirom da se olako krše Sporazumi sa narodom, videćemo kako će baš taj narod reagovati ovog proleća, kada će i biti održani parlamentarni izbori, odnosno da li će ih većina bojkotovati ili će izaći na birališta. Do tada, imamo jedan od pet miliona razloga za brigu.

Foto/Cover: Live/Screenshot/Protesti građana i opozicije, april 2019, Beograd

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *