09. 12. 2019.

Poražavajući rezultati: Mladi u potrazi za boljim životom

Podatak da čak 75 odsto mladih želi da ode iz Srbije je krajnje zabrinjavajući, dok samo 25 odsto njih bi ostalo da živi u svojoj državi, rezultat je istraživanja koje su sproveli Studija o mladima u Jugoistočnoj Evropi 2018/2019, FES i Cesid. Ni u Severnoj Makedoniji situacija prema ovom istraživanju nije bolja, 74 odsto mladih bi želelo da je napusti, dok je na trećem mestu Albanija sa 66 odsto mladih.

Zanimljivo je da bi iz Slovenije u potrazi za boljim životom otišlo 65 odsto mladih, a iz Crne Gore 63 odsto. Odmah iza njih je omladine iz Bosne i Hercegovine sa procentom manje, a zatim slede Kosovo 58 odsto, Bugarska i Hrvatska sa 34 odsto i na poslednjem mestu su mladi iz Rumunije, njih 30 odsto.

Grafika/RSE

Odlazak mladih najviše košta državu, jer prema rezultatima istraživanja Instituta za razvoj i inovacije u martu mesecu ove godine, odlazak mladih iz Srbije državu košta i do dve milijarde evra, a direktan gubitak se meri po sredstvima uloženim u njihovo obrazovanje.  Naime, školovanje jednog lekara košta državu oko 55.000 evra, onaj ko studira četiri godine košta 30.000 evra, dok srednjoškolci državu koštaju manje od 10.000 evra.

Mladi  kao razloge za odlazak najčešće navode nemogućnost zaposlenja nakon završenih studija, male plate, političku i ekonomsku nestabilnost u državi u kojoj žive.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/RTS/RIC

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *