31. 05. 2020.

Poplave i nevreme u BiH i Hrvatskoj: Ugrožene kuće, bujica odnela pešački most, petoro povređenih

Obilne kišne padavine prave velike probleme u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, a u Zagrebu usled olujnog nevremena povređeno je pet osoba.

Na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mestu Vrela, potpuno je obustavljen saobraćaj zbog izlivanja reke Usore, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.  Teška situacija je i na području Prijedora, Gradačca, Šamca i Maglaja.

Građani iz ugroženih područja prijavljuju probleme u vodosnabdevanju, ali i sa električnom energijom.

Nabujala Vrbanja odnela je privremeni pešački most u Čelincu, gradiću blizu Banjaluke, a sinoć posle 22 časa u tom mestu oglasile su se i sirene za uzbunu.

Foto: Youtube/Screenshot

Još uvek nema preciznih podataka koliko je domaćinstava poplavljeno na području Čelinca, ekipe civilne zaštite su na terenu i tvrde da čine sve da spreče značajnija plavljenja. Od bujičnih nanosa strahuju i meštani banjalučkog naselja Lazarevo, mada je Civilna zaštita postavila vreće s peskom. Vanredna situacija je proglašena u Tesliću.

Olujne nepogode nisu zaobišle Zagreb, te su tako zagrebačke komunalne i vatrogasne službe imale više od od 700 intervencija, a povređeno je najmanje pet osoba.

Za dojave o poteškoćama prouzrokovanim vremenskim neprilikama u komunalnoj i saobraćajnoj infrastrukturi u glavnom gradu Hrvatske je zbog nevremena otvorena i besplatna telefonska linija, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je najavio da će posebna komisija evidentirati nastalu štetu.

Foto: Youtube/Screenshot

“Grad funkcioniše normalno i za sada ne razmišljamo o proglašenju elementarne nepogode, stvari držimo pod kontrolom”, izjavio je gradonačelnik.

Olujni vetar je tokom jučerašnjeg dana na području Zagreba nosio krovove, obarao drveće, ograde i reklamne panoe, a komunalne službe i vatrogasci i dalje intervenišu otklanjanjući posledice nevremena.

U Hrvatskoj su usled intenzivnih pljuskova tokom vikenda porasli vodostaji u slivu reka Save, Une i Kupe, javile su Hrvatske vode. Još uvek je tendecija porasta vodostaja, te se tako očekuje značajan porast reke Une, što bi načilo da vodostaji u Hrvatskoj Kostajnici mogu dostići nivo vanrednog stanja mera odbrane od poplava.

Izvor: N1, hr.n1info.com

Foto/Cover: Youtube/Screenshot

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *