17. 10. 2019.

Počinju izbori za Evropski parlament: Rezultati u nedelju uveče, apel ljudi iz sveta filma

Izbori za novi saziv Evropskog parlamenta počinju danas, pravo glasa ima približno 400 miliona građana iz 28 zemalja članica Evropske unije. Na birališta prvi izlaze Britanci i Holanđani, a najveća izlaznost očekuje se u nedelju 26. maja, i te večeri biće poznati rezultati glasanja.

Ukupno se bira 751 poslanik po proporcionalnom sistemu iz 28 država članica. Ovaj system glasanja omogućava da svaka država članica bude predstavljena u odnosu na broj stanovnika. Te će tako najmanje poslanika imati Malta i Luksemburg, a najviše Nemačka i Francuska. Velika Britanija koja uprkos Bregizitu učestvuje na ovim izborima, imaće 73 predstavnika, sve do završetka procesa izlaska iz EU. Nakon Bregzita broj poslanika u Evropskom parlamentu smanji na 705 pri čemu bi 27 mesta bilo dodeljeno drugim zemljama članicama.

Prema procenama analitičara najveće šanse da osvoji najviše mesta u parlamentu ima Evropska narodna partija (EPP), i pored pada sa trenutnih 217 mesta ostati najmnogobrojnija sa očekivanih 180 poslanika.

Odmah za njom slede Socijaldemokrate (SD) sa očekivanih 149 poslanika (u odnosu na 188 iz postojećeg saziva), Alijansa liberala i demokrata (ALDE) sa 76 i Zeleni sa očekivanih 57 mesta u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Na ovim izborima očekuje se da stranke krajnje desnice osvoje više mandata. Na jesen sledi izbor novih komesara EU.

Uobičajeno je da stanovnici EU koji imaju pravo glasa nisu preterano zainteresovani za ove izbore, te je izlaznost uvek manja od očekivane. Zbog toga su poznate ličnosti iz sveta filma uputile apel,   njih 500, da građani izađu i da daju glas za slobodu i demokratiju.

“Slobodna i demokratska Evropa je Evropa u kojoj postoji sloboda misli i izražavanja. Naš zadatak je da branimo tu slobodu od rastućeg ekstremizma i svakog pokušaja minimalizovanja kulture, koja je kao glavni cement Evrope”, navodi se u apelu.

Među potpisnicima su reditelji Žak Odijar, Vim Venders i braća, Lik i Žan-Pjer Darden, Stiven Frirs. Ovaj apel je upućen iz Kana, gde se trenutno održava čuveni filmski festival.

Izvor: RTS/N1/RIC

Foto/Cover: Pixabay.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *