27. 02. 2020.

Počinje “Beogradski Manifest”: Manifestacija koja povezuje ljude iz celog regiona

Peti po redu Beogradski Manifest počinje danas u Gornjem gradu Beogradske tvrđave, i trajaće do nedelje, 26. maja. Ove godine zemlja partner Beogradskog Manifesta je Crna Gora koja će u okviru posebno osmišljene zone predstaviti svoju bogatu turističku ponudu, a predstaviće se i izlagači iz Slovenije i Republike Srpske. Ulaz je besplatan.

Program je kao i do sada podeljen po zonama na Kalemegdanskoj tvrđavi i moći će da se vide sledeći sadržaji:  turistička ponuda Srbije i regiona sa akcentom na promociju manifestacionog turizma, raznovrsne degustacije specijaliteta iz celog regiona, plesni i muzički programi, dečiji programi kao i brojne prateće festivalske atrakcije.

U zoni „Aduti Srbije“ predstaviće se bogati turistički potencijali, tradicionalne i kulturološke različitosti i lepote više od 60 opština Srbije. Kroz programsko predstavljanje opština, posetioci će imati prilike da osete autentičan duh i atmosferu najzanimljivijih manifestacija, način na koji se organizuju, kako one žive i zašto ih treba posetiti.

Foto: Promo

Večeras od 18 sati počinje i festival Film i Art zona, biće emitovano 20 značajnih dugometražnih i kratkometražnih filmova sa festivala iz regiona – Fest, Beldocks, Zagreb film festival, Doku Fest Prizren, Bašta fest.

Poseban program je osmišljen za najmlađe .  Tokom sva tri festivalska dana najmlađi će moći da uživaju u pomalo zaboravljenim igrama u kojima društvo mogu da im prave roditelji ili bake i deke, igrama kao što su: gađanje konzervi, navlačenje konopca, trka puževa, trka s džakovima, između dve vatre. Zonu “Mašta može svašta” učiniće zabavnim i brojne kreativne radionice crtanja, plesa, slikanja ali i kostimirani junaci iz bajki, klovnovi, štulaši i mađioničari, dečije predstave ali i nove društveno odgovorne akcije u kojima će mali posetioci, ali i njihovi roditelji, saznati više o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine i bezbednosti dece u saobraćaju.

Foto: M.P.

Festival srednjovekovne kulture već je prepoznatljiv deo Beogradskog Manifesta i svojevstan je vremeplov i dobar način da se očuva i predstavi mlađim generacijama tradicija viteških vremena. Tom prilikom gosti Beograda i Beogradskog Manifesta biće i mnoga evropska udruženja koja se bave negovanjem srednjovekovne tradicije.

I ove godine nastavlja se kampanja „Manifestuj se – svaka limenka se računa“ u okviru koje će tokom 15 dana maja ispred TC Ušće, biti prikupljane limenke za reciklažu. Učesnici kampanje ispred TC Ušće će za predate limenke, dobijati bodove na osnovu kojih će na Beogradskom Manifestu moći da odaberu nagrade u vrednosti sakupljenog broja poena. Ukupno će biti podeljeno nekoliko hiljada nagrada, koje će se preuzimati na samom festivalu. Organizacija ove velike i značajne društveno odgovorne akcije realizuje se u saradnji sa ReCan fondacijom i Ball Packaging Europe.

Foto: M.P.

Izložba oldtajmera, skulpture od slame, atrakcija koju uvek izazovu veliki šareni leteći baloni samo su deo jedinstvene festivalske atmosfere koja će poslednje nedelje maja obeležiti život našeg grada.

Ovaj festival podavaju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad Beograd, Turistička organizacija Srbije i Beograda kao i Privredna komora Srbije.

Radno vreme festivala je u petak od 15 do 21 čas i u subotu i nedelju od 11 do 21 čas.

Izvor: Blic.rs

Foto/Cover: M.Paunović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *