28. 03. 2020.

Po prvi put u istoriji: Olimpijske igre odložene za 2021. godinu

Letnje Olimpijske igre u Tokiju su odložene zbog pandemije korona virusa i biće održane 2021. godine, a ne ove, pošto je premijer Japana Šinzo Abe postigao dogovor sa prvim čovekom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom o njihovom odlaganju.

Abe je u telefonskom razgovoru od Baha zatražio odlaganje za 12 meseci, a Međunarodni olimpijski komitet je nešto kasnije objavio da je konačna odluka da Igre budu održane dogodine.

MOK je prethodno sebi dao rok od četiri nedelje da razmotri odlaganje Igara, koje bi trebalo da počnu 24. jula, zbog pandemije korona virusa u celom svetu. Međutim, na zahtev Japanaca kompletan proces je ubrzan, pošto su se pojavile informacije da je već postignut dogovor o odlaganju unutar MOK.

U saopštenju koje je objavila Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, a da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proleća naredne godine. Svakako će one biti održane najkasnije u leto 2021. godine, objavio je MOK.

Odluka o odlaganju doneta je posle spekulacija koje su trajale nedeljama, ali i odbijanja organizatora da uopšte razmotre tu opciju. S obzirom na to da se pandemija korona virusa proširila širom sveta, u 170 zemalja, drugačija odluka osim odlaganja Igara nije bila moguća.

Olimpijada  u Tokiju trebalo je da se održi od 24. jula do 9. avgusta 2020.

Foto: Pixabay.com

Izvor: N1

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *