27. 02. 2020.

Palić 2019: Almodovarova „Bol i slava“ otvara 26. Festival evropskog filma

Festival evropskog filma biće održan po 26. put, od 20. do 26. jula na Paliću. Organizatori su najavili da će tokom sedam dana biti prikazano više od 130 filmova iz svih delova Evrope, koji će biti razvrstani u 15 selekcija i programskih celina.

Novi film proslavljenog španskog reditelja Pedra Almodovara “Bol i slava” otvoriće ovogodišnji festival. Antonio Banderas je nagrađen na Kanskom festival za najbolju mušku ulogu u ovom filmu.

Osim ove premijere, po prvi put u Srbiji, ali i region biće prikazan film „Mladi Ahmed“ (Young Ahmed) proslavljenih belgijskih reditelja braće Darden. Ovo ostvarenje će zatvoriti festival.

Glavni takmičarski program sadrži 10 filmova, a isto toliko biće prikazano u selekciji “Paralele i sudari”.

Novina u ovogodišnjem festivalskom programu su dve nove selekcije Velikani evropske kinematografije, posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta kao i selekcija Novi evropski dokumentarni film koja donosi najbolje dokumentarce, filmskoj formi koja izaziva sve veću pažnju publike i kritičara. Pored toga, prateći program festivala biće ove godine raznovrsniji.

Foto: Youtube/Screenshot/Pain and glory

Tradicionalno, Festival evropskog filma Palić dodeljuje nagrade “Aleksandar Lifka” istaknutim domaćim i insotranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali zuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag. Ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca je ugledni scenograf Miljen Kljaković Kreka, jedan od najcenjenijih i najpoznatijih filmskih stvaralaca van prostora naše zemlje, koji je internacionalnu slavu stekao ostvarenjem “Delikatesna radnja”.

 Predfestivalski program otvara selekcija Best of Europe 2018. koju čine filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. Pet evropskih klasika biće prikazano u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici.

FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja a za ovu godinu je odabrana Grčka. Najzanimljiviji autori i filmovi iz grčke produkcije biće prikazani u okviru programa Kinematografija u fokusu u saradnji sa Filmskim centrom Grčke.

Izvor: palicfilmfestival.com   

Foto/Cover: Promo 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *