16. 02. 2020.

Oskar iznenadio favorite: Trijumf Bong Džun Hoa, „Parazit“ ispisao istoriju

Južnokorejski film “Parazit” reditelja Bong Džun Hoa je prvi film u istoriji koji je dobio Oskara za najbolji film i režiju, a da nije sa engleskog govornog područja. Kanski pobednik je osvojio nagrade i za najbolji strani film i scenario, i na taj način ušao u istoriju filma, kao strani film sa najviše nagrada koju dodeljuje Filmska američka akademija.

U glumačkim nagradama nije bilo velikih iznenađenja. Rene Zelveger je osvojila Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu za film “Džudi”, Hoakin Feniks je dobio nagradu za “Džokera”, dok su za najbolje glumce u sporednim ulogama proglašeni Lora Dern za ulogu u filmu “Priča o braku”, a Oskara za glumu konačno je odneo kući i Bred Pit za “Bilo jednom u Holivudu” i posvetio ga svojoj deci.

Foto: CJ Entertainment / Neon

Veliki favoriti “Džoker” sa čak 11 nominacija, i “1917” reditelja Sema Mendeza sa 10 nominacija nisu se proslavili. Prvi je dobio samo nagradu u kateogirji glavna muška uloga, a drugi tehničke nagrade za: fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka.

Nagradu za najbolje adaptirani scenario dobio je “Jojo Rabbit”, za najbolji anaimirani film proglašen je “Toy Story 4”, a za najbolji dokumentarni film “American Factory”.

Dodela Oskara je održana po 92. put, u Dolby teatru u Los Aelesu, bez domaćina kao i prošle godine.

Foto/Cover: Oscar 2020/Youtube/Screenshot

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *